Contrast
Groter

Apparaten in huis

Moet ik mijn gasfornuis vervangen?
Als u niet meer bent aangesloten op het gasnet, kunt u ook niet meer koken op gas. U zult dan over moeten stappen op een elektrische manier van koken. De meest veilige en energiezuinige optie is koken op inductie. Meer informatie over de mogelijkheden vindt u op de website van milieucentraal.
Kan ik zomaar overstappen op inductie?
U kunt altijd overstappen op inductie. De kans is echter wel groot dat de meterkast aangepast moet worden. Bent u aan een nieuwe keuken toe, dan is dat een mooi moment om voor inductie te kiezen. Een inductiekookplaat met een laag verbruik (3680 watt) is aan te sluiten op standaard stopcontact (met 2 gaatjes) en in een standaard meterkast (1 fase). De meeste inductiekookplaten verbruiken echter meer stroom. In dat geval heb je een spe-ciaal Perilex stopcontact nodig (met 5 gaatjes) en een moderne meterkast (2 of 3 fasen). Kijk voor meer informa-tie over elektrisch koken op de website van milieucentraal.
Mijn cv-ketel is aan vervanging toe, wat nu?
  • Een cv-ketel kopen is een behoorlijke investering. Wij begrijpen dat u het zonde vindt om te investeren in een nieuwe ketel terwijl er plannen liggen om iedereen in de wijk aan te sluiten op bijvoorbeeld een warmtenet.
  • Hetzelfde geldt ook als u overweegt om een warmtepomp te nemen.
  • Bij veel energie- en installatiebedrijven kunt u steeds vaker ketels huren of leasen. Dit kan een alternatief zijn als u nu geen nieuwe ketel wilt kopen. Lease u een ketel, dan koopt u deze over een bepaalde periode af. Huurt u een ketel, dan betaalt u een vast bedrag per maand. Huren heeft het voordeel dat het per maand opzegbaar is (na de afkoopregeling) en dat er bij het onder-houd geen extra kosten zijn. Kijk op de website van de Consumentenbond voor meer informatie over de voor- en nadelen bij het kopen, leasen en huren van een cv-ketel.
Over een paar jaar is er voldoende groen gas en waterstof, kan ik daar niet op wachten?
  • Groen gas is vooral nodig als grondstof in de industrie en voor vliegtuigen. De verwachting is dat er slechts weinig groen gas zal zijn om een deel van de huishoudens mee te verwarmen.
  • Waterstofgas is in ontwikkeling maar het duurt nog jaren voordat dat op grote schaal duurzaam geproduceerd kan worden. En waterstof is ook hard nodig voor de verduurzaming van de industrie, het transport en de opwek van elektriciteit.
De uitdaging om alle woningen voor 2050 van het aardgas te krijgen is zo groot, dat we nu niet nog twintig jaar kunnen wachten met beginnen, hopend op nieuwe technieken, zeker in wijken waar een goed alternatief is.
Moet ik mijn CV-ketel nu vervangen?
U hoeft uw CV ketel nog niet te vervangen. U kunt het beste even afwachten welk alternatief in uw dorp komt. Is uw CV-ketel ketel stuk, dan adviseren wij u een CV-ketel te huren. Wellicht zijn er tweedehands modellen die nog goed functioneren.
Kun je je eigen CV-installatie behouden bij een warmtenet?
Bij een warmtenet wordt de HR-ketel vervangen door een afgifteset. Deze kan vervolgens op het bestaande afgiftesysteem (zoals radiatoren of vloerverwarming) worden aangesloten. Wanneer het warmtenet een lage temperatuur (onder de 70 graden) levert, is het mogelijk dat er wel aanpassingen aan het systeem nodig zijn.
De pelletkachel is in de toekomst toch niet meer toegestaan?
Er zijn geen plannen voor een algeheel verbod op een pelletkachel, maar houdt er rekening mee dat dit in de toekomst kan veranderen.
Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas