Contrast
Groter

Een gezond en comfortabel huis

Energie besparen door aanpassingen in uw woning: het is echt makkelijker dan u denkt. Goede isolatie zorgt voor minder tocht en u verliest minder warmte. Zorg wel voor een goede ventilatie. Goed isoleren levert een beter energielabel. Bovendien geven de meeste theoretische rekenmodellen aan dat goed isoleren voor een lagere energierekening zorgt. De praktijk kan echter anders uitwijzen. Om te weten wat dát in uw portemonnee scheelt is het raadzaam om alle werkelijke kosten voor een goede isolatie, ventilatie, WTW installatie en controle-apparatuur in kaart te brengen. Tel daarbij de kosten voor gebruik, periodiek onderhoud, onderdelen en vervanging op. En niet geheel onbelangrijk is om het extra energieverbruik door de degradatie van de isolatiewaarden op te vragen, garantievoorwaarden te lezen om teleurstellingen en onverwachte kosten te voorkomen. En weeg vooral ook de risico’s af voordat u uw huis gaat isoleren en uitbreiden met de nodige compenserende technieken.

Investeren in isolatie betekent dus meer wooncomfort, een gezonde en comfortabele woonomgeving, lagere energielasten én een hogere waarde van uw woning. Doen dus! Maar denk wel goed na over met wie u in zee gaat. Verduurzamen is een vak en de goedkoopste oplossing is niet altijd de beste. Zelf isolatie aanbrengen kan natuurlijk ook. Een professioneel advies is daarbij geen overbodige luxe. In de praktijk komt het namelijk regelmatig voor dat isolatiematerialen en dampwerende folies verkeerd worden aangebracht. Ondanks alle goede bedoelingen bent u dan verder van huis. Verkeerd aangebrachte isolatie kan namelijk leiden tot vochtplekken, schimmelvorming en soms zelfs houtrot. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met het Duurzaam Bouwloket.

Energielabel B of hoger

Iedere woning in Nederland heeft een energielabel dat wordt uitgedrukt in A tot en met G. Hoe hoger het label, hoe duurzamer uw woning. Hoe u precies een hoger energielabel kunt krijgen, hangt af van het soort huis waarin u woont, het bouwjaar en de maatregelen die al genomen zijn. Een eengezinswoning die gebouwd is tussen 1975 en 1982, heeft bijvoorbeeld gemiddeld energielabel D. Dat komt meestal door de isolatie: die is wel aanwezig, maar heeft een lage isolatiewaarde of is inmiddels versleten. Om tot energielabel B of hoger te komen, kunt u de volgende maatregelen nemen:

Kijk voor praktische informatie over isoleren, ventileren, opwekken duurzame energie, duurzaam verwarmen en koelen op de website van het Duurzaam Bouwloket.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas