Contrast
Groter

Verwarmen

De verbranding van aardgas in uw cv-ketel stoot schadelijke CO2 uit. Er is afgesproken dat onze huizen in 2050 allemaal aardgasvrij zijn. Daar hoeft u niet op te wachten. Er zijn nu ook al duurzame alternatieven voor uw gasketel op de markt.

Zonneboiler

Bij een zonneboiler zorgen panelen voor de opwarming van een groot vat water. Dit kunt u gebruiken om uw huis te verwarmen. Het water uit de zonneboiler levert meestal niet genoeg warmte om helemaal van aardgas los te komen. Wel bespaart een huishouden met 4 personen met een zonneboiler jaarlijks zo’n 190 m3 gas.

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en gebruikt dit om uw huis te verwarmen. Een warmtepomp verbruikt stroom, maar geen gas. Hierdoor daalt de CO2-uitstoot voor de verwarming van uw huis gemiddeld met 50 tot 60 procent.

Infraroodpanelen als bijverwarming

Infrarood (IR) panelen kan een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die u weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt, tenzij uw huis heel goed geïsoleerd is.

De keuze voor een elektrische stralingspanelen (in plaats van warmwaterradiatoren) is persoonlijk. In twee specifieke situaties is de elektrische verwarming aan te bevelen:

  • Verwarming van een kamer die slechts incidenteel in gebruik is.
  • Incidentele bijverwarming van een koude hoek van een kamer.

Infrarood panelen werken anders dan ‘gewone’ verwarming, die de lucht in de hele ruimte verwarmt (convectieverwarming). IR-panelen geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer (bijvoorbeeld de werktafel of de zithoek). Zit u in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om u heen lager. Tegenwoordig zijn er veel modellen te koop, van hangende modellen tot wandmodellen, al dan niet met schitterende afbeeldingen. Laat u goed informeren voordat u de stap zet. Meer informatie over infraroodpanelen vindt u op de website van Milieu Centraal.

Aan de slag?

Bovenstaande maatregelen vragen weliswaar een behoorlijke investering, maar leveren op termijn een flink lagere energierekening op. Daarnaast bent u klaar voor een aardgasvrije toekomst. Investeren in duurzame alternatieven voor de gasketel is bovendien extra aantrekkelijk door de Landelijke Investeringssubsidie Duurzame Energie. Hiermee kunt u tot een paar honderd euro terugkrijgen bij aanschaf van één van bovenstaande verwarmingsalternatieven. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met het Duurzaam Bouwloket via 01802-23007.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas