Contrast
Groter

Zuidplas Aardgasvrij

Nederland gaat van het aardgas af. Dat is afgesproken in het Klimaatakkoord. Daarin staat dat alle woningen en overige gebouwen uiterlijk in 2050 op een andere, duurzame manier verwarmd moeten worden. De komende dertig jaar gaan ook in Zuidplas steeds meer wijken van het aardgas af. Welke wijk wanneer aan de beurt is én wat het alternatief voor verwarming met aardgas zal worden, wordt beschreven in de Transitievisie Warmte. Die moet voor het einde van 2021 zijn vastgesteld door de raad. Meer informatie over de mogelijke warmtebronnen vindt u op de pagina Alternatieve warmtebronnen.

Hoe gaan we u betrekken?

De gemeente Zuidplas organiseert verschillende bijeenkomsten om u te blijven betrekken bij veranderingen in onze gemeente. Dit doen we door:

  • Fysieke informatiebijeenkomsten: u kunt de vijf informatiebijeenkomsten uit 2020 hier terug kijken.
  • Digitale informatiebijeenkomsten: u kunt hier de digitale bijeenkomsten terugzien
  • Webinars
  • Kennissessies: in 2021. Vanaf eind januari 2021 kunt u de kennissessies terugzien
  • Bijeenkomsten inwonersadviesraad: In november zijn met de inwonersadviesraad de uitgangspunten besproken.
  • Bijeenkomsten ambassadeurs

Tijdens de informatiebijeenkomsten kregen wij veel vragen. U vindt hier de veelgestelde vragen en de antwoorden daarop. Heeft u een andere vraag, stuur dan een mail naar duurzaam@zuidplas.nl

Draagvlakonderzoek

In maart 2021 heeft de gemeente Zuidplas een onderzoek laten uitvoeren om te achterhalen hoe onze inwoners denken over de overstap naar een alternatief voor aardgas. Daarbij waren wij benieuwd naar wat zij ons over dit onderwerp willen meegeven. Aan het onderzoek hebben 1.803 inwoners meegedaan. De resultaten van het onderzoek worden meegenomen in de Transitievisie Warmte. Ook geeft dit handvatten en inzichten over het draagvlak binnen de gemeente en waar we nog meer moeten inzetten op het gebied van participatie en communicatie.

Zuidplas zoekt duurzaamheids ambassadeurs

Bij gemeente Zuidplas zijn al veel inwoners u voorgegaan. Heeft u zelf uw huis al verduurzaamd en wilt u dit delen met anderen, stuur dan een e-mail naar duurzaam@zuidplas.nl.

Een van die inwoners in Martijn van den Hoef. Hij leeft met zijn gezin volledig aardgasvrij. Bent u benieuwd hoe? Bekijk dan de video van Martijn.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2022 Duurzaam Zuidplas