Contrast
Groter

Zuidplas aardgasvrij

Inleiding

Nederland gaat van het aardgas af. Dat is afgesproken in het Nationaal Klimaatakkoord. Daarin staat dat we alle woningen en overige gebouwen uiterlijk in 2050 op een andere, duurzame manier gaan verwarmen. De komende 30 jaar gaan ook in Zuidplas steeds meer wijken van het aardgas af. Met het vaststellen van de Transitievisie Warmte (hierna TvW) heeft Zuidplas de eerste stap gezet naar een aardgasvrije toekomst. In deze visie is onder andere opgenomen dat we de route naar een aardgasvrij Zuidplas stapsgewijs en samen met onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties doorlopen. Ook staat in de TvW waar we het beste kunnen starten met de voorbereidingen om van het aardgas af te gaan in Zuidplas. Sinds 2023 zijn we hier hard mee aan de slag.

In welke dorpen en wijk starten we?

In Moerkapelle, Zevenhuizen en Esse Hoog in Nieuwerkerk aan den IJssel gaan we aan de slag met het opstellen van uitvoeringsplannen aardgasvrij. De glastuinbouw rondom Moerkapelle en Zevenhuizen onderzoekt mogelijkheden om aardgasvrij te worden en daarom willen we nu verkennen of dit kansen oplevert voor Moerkapelle en Zevenhuizen. Esse Hoog was in de TvW al aangewezen als eerste buurt om een uitvoeringsplan op te gaan stellen. Maar wat is een uitvoeringsplan aardgasvrij? En hoe ziet de route eruit de komende jaren? Op welke manier u kon meedenken bij het maken van dit plan leest u op deze pagina.

Waar staan we nu?

Er hebben afgelopen periode gesprekken plaatsgevonden met onder andere inwoners uit Moerkapelle, Zevenhuizen en Esse Hoog in Nieuwerkerk aan den IJssel over het opstellen van uitvoeringsplannen aardgasvrij. Hier zijn wensen en verwachtingen uitgesproken en opgehaald waar de gemeente mee aan de slag gaat. Ook zijn er nieuwe inzichten verkregen over hoe we met verschillende participatie- en communicatiemiddelen zoveel mogelijk inwoners kunnen informeren en betrekken in dit proces. Daarnaast spelen er landelijke ontwikkelingen waar we rekening mee moeten houden en om deze redenen zullen we de komende periode de gehele aanpak van het opstellen van uitvoeringsplannen aardgasvrij herzien. Zo willen we ervoor zorgen dat de aanpak goed aansluit bij zowel de inwoners als de woningcorporaties, netbeheerders en andere belanghebbenden. De verwachting is dat het nieuwe plan van aanpak het vierde kwartaal van 2024 gereed is.

Wat hebben we al gedaan?
In Moerkapelle, Zevenhuizen en Esse Hoog in Nieuwerkerk aan den IJssel gaan we als eerste aan de slag met het opstellen van uitvoeringsplannen aardgasvrij. Hiervoor hebben we op 1 november 2023 een online bijeenkomst georganiseerd.
Terugkijken en antwoorden op gestelde vragen
De online bijeenkomst van november 2023 kunt u op deze pagina (https://www.duurzaamzuidplas.nl/wat-is-er-nodig-voor-een-aardgasvrij-zuidplas/) terugkijken. De vragen die zijn gesteld op 1 november staan ook op deze pagina. Op de delen van het proces waarop we al eerder een antwoord hebben gegeven, kunt u vinden op onze pagina met veelgestelde vragen en antwoorden (https://www.duurzaamzuidplas.nl/veelgestelde-vragen/).
Inloopavonden en klankbordgroepen
In december en januari organiseerden we inloopavonden voor de inwoners van de 3 gebieden – Moerkapelle, Zevenhuizen en Esse hoog in Nieuwerkerk aan en IJssel – die niet bij de online bijeenkomst konden zijn of nog vragen hadden. De inwoners werden hiervoor per brief uitgenodigd. Daarnaast zijn we in het eerste kwartaal van 2024 in drie verschillende klankbordgroepen met elkaar in gesprek gegaan over welke aardgasvrije technieken we in het gebied kunnen gebruiken. Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties konden hierover meedenken door zich aan te melden voor één van de 3 klankbordgroepen.
Uitvoeringsplan aardgasvrij
Het uitvoeringsplan aardgasvrij beschrijft voor een gebied op welk duurzaam alternatief voor aardgas we overgaan. Ook beschrijft het de planning om daar te komen en geeft het een overzicht van de stappen die we moeten zetten. Zo staat erin welke technische maatregelen er nodig zijn, zoals bijvoorbeeld elektrisch koken, het plaatsen van een duurzame warmtetechniek als alternatief voor gas en het extra isoleren van woningen. En er staat in wat de totale kosten én de kosten voor de gebruiker zijn. Ook staat er in hoe we iedereen in het gebied bij de uitvoering betrekken. De overstap naar een nieuwe manier van duurzaam verwarmen is ingrijpend, en een uitvoeringsplan maken we dan ook met elkaar. Inwoners denken mee, maar ook ondernemers, maatschappelijke organisaties, woningcorporaties, netbeheerders en overige partners. De gemeente is begeleider en beheerder van het plan, maar het is belangrijk dat we met elkaar een plan opstellen waar iedereen achter staat. Meer informatie over het uitvoeringsplan kunt u vinden op de website van het Landelijke Programma Aardgasvrije Wijken van de Rijksoverheid.
Wat betekent het voor mij?
Misschien komen er veel vragen op u af. Zoals bijvoorbeeld: welke veranderingen zijn nodig in mijn woning, wat gaat mij dat kosten, welke voordelen zijn er en wanneer ga ik aan de slag? De antwoorden op die vragen hebben we nog niet. Die vragen beantwoorden we tijdens het maken van het uitvoeringsplan. Uiteindelijk is het de bedoeling dat dit plan u informatie geeft om samen de overstap naar aardgasvrij te kunnen maken. Er zijn al wel maatregelen die u nu kunt nemen, zoals energie besparen of isoleren. Dat kan u ook direct geld besparen, maakt het wonen in de woning vaak prettiger én het maakt de overstap naar aardgasvrij straks makkelijker. Kijk voor meer informatie op onze pagina met tips of onze handelingsperspectieftool. Op een aantal vragen over het proces hebben we al wel een antwoord. Die kunt u vinden op onze pagina met veelgestelde vragen en antwoorden.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas