Contrast
Groter

Tips voor een groene tuin

Nederland kent steeds meer zomerse warme dagen, met temperaturen ruim boven de 25 graden. En met flinke hoosbuien. Een groen dak en/of groene tuin helpt: het is verkoelend bij warm weer, vangt regenwater op en zorgt voor meer insecten en dieren.

Bent u van plan om uw tuin te veranderen? Milieu Centraal heeft enkele tips voor een goed tuinontwerp:

  • Een groene tuin draagt bij aan een beter milieu. Planten en bloemen zorgen voor minder wateroverlast in natte periodes en geven verkoeling in hete periodes. Daarnaast is een groene tuin goed voor de biodiversiteit: dieren, vogels en insecten profiteren ervan.
  • Het is fijn als minimaal 60% van uw tuin groen is. Als u wilt verharden, kies dan voor waterdoorlatende klinkers of een terras met brede voegen. Dan kan het water daarlangs de bodem in trekken.
  • Kijk goed naar de ligging van uw tuin. Waar komt de zon? Waar is de grond droog of juist vochtig? Kies vervolgens de juiste planten en bomen voor de tuin.
  • Hagen zijn de milieuvriendelijkste afscheiding voor een tuin. Een groene haag trekt dieren aan en zuivert de lucht. Liever geen haag? Kies dan voor een begroeid hekwerk of een tuinscherm van wilgentenen.
  • Een natuurlijke vijver heeft veel voordelen: hij vangt regenwater op, biedt plek aan kikkers, padden en insecten en is relatief goedkoop. In een kleine tuin is een minivijver een hele goede oplossing.
  • Wilt u een tuin vol leven, met bijen, insecten, vogels en dieren? Lees uitgebreide tips op de website van Milieu Centraal over insecten en dieren en een bijenvriendelijke tuin.
  • Plaats een regenton om het regenwater op te vangen. In droge periodes kunt u de tuin water geven zonder drinkwater te gebruiken. Dit zorgt er ook voor dat schoon regenwater niet in het riool terecht komt.
  • Heeft u een plat dak op uw huis of schuur? Maak dit onderdeel van uw tuin, door er een groen dak van te maken. Dat werkt verkoelend, vangt regenwater op en is goed voor dieren en insecten.

Meer tips vindt u op de website van Milieu Centraal.

Er zijn diverse subsidies beschikbaar om uw tuin te vergroenen. Op de Groenesubsidiewijzer.nl van Milieu Centraal staat een actueel overzicht van de beschikbare subsidies.

Inspiratie nodig voor een groene tuin?

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas