Contrast
Groter

Verkoelen woning en tuin

Hoe houdt u het huis koel tijdens een warme zomer? Ga voor een slimme én energiezuinige oplossing. Houd overdag de warmte zoveel mogelijk buiten: doe de zonwering omlaag en sluit de ramen, buitendeuren en gordijnen. Later op de avond en vroeg in de ochtend is het buiten juist koeler: gooi dan de deuren en ramen open. Een goed geïsoleerde woning houdt warmte buiten en helpt daarmee het huis koel te houden. Gemeente Zuidplas organiseert in samenwerking met het Duurzaam Bouwloket 2x per jaar een collectieve inkoopactie. In het voorjaar een collectieve inkoopactie zonnepanelen en in het najaar een collectieve actie isolatiemateriaal. Wist u dat als u 2 energiebesparende maatregelen neemt u hiervoor van het Rijk een subsidie krijgt. Wit u dat u bij de gemeente voor de aanschaf van energiebesparende maatregelen een duurzaamheidslening aan kunt vragen?

Wit dak: ook goed

U kent het vast wel van het zonnige zuiden: huizen met witte muren en witte daken. Wit weerkaatst de warmte namelijk veel beter dan zwart. Ter vergelijking: zwart bitumen op het dak weerkaatst zo’n 5% van de warmte, witte dakbedekking wel 85%. Het helpt dus om uw platte dak af te werken met witte dakbedekking of witte kiezels.

Groen zorgt voor verkoeling

Groen op, tegen of rondom het huis zorgt voor verkoeling. Maak van een plat dak een groen dak: sedumplantjes of ander groen zorgt ’s zomers voor koelte. U kunt hiervoor bij de gemeente een subsidie Klimaatadaptatie aanvragen. Een groen dak kan wel 2 tot 4 graden schelen in huis! De plantjes koelen bovendien de omgeving doordat ze zonlicht opvangen en water verdampen. En ze nemen ook nog eens regenwater op. Een groen dak vangt water op, biedt voedsel voor insecten en kan verkoelend werken in de zomer. Omdat je zorgt voor meer groen in je buurt draag je met planten op je dak bij aan een gezonde en prettige leefomgeving.

Groene planten tegen de gevel (bijvoorbeeld klimop, wilde wingerd, blauwe regen) helpen om uw huis koel te houden. Ook bomen rond uw huis zorgen voor koelte: ze houden de warmte-instraling tegen.

Hoosbuien zorgen steeds vaker voor wateroverlast. Het riool kan al dit water vaak niet aan, waardoor straten, huizen en kelders onderlopen. Met een groene tuin en regenton helpt u  om wateroverlast te verminderen.

Meer tips

Meer over het koelen van uw huis vindt u hier.
Meer tips voor een groene tuin vindt u hier.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas