Contrast
Groter

Biodiversiteit

Planten, dieren en andere levensvormen binnen één ecosysteem

Voor balans in de natuur is grote afwisseling nodig in het aantal planten, dieren en micro-organismen. Al deze soorten werken samen in een ecosysteem en zorgen met elkaar voor evenwicht in de natuur. De aarde kan niet zonder deze biodiversiteit, omdat alle levende wezens met elkaar samen het ecosysteem vormen. In dit ecosysteem heeft elk soort een eigen taak. Zoals bijvoorbeeld het produceren van zuurstof, het bestuiven van planten, het beheersen van plagen en bijvoorbeeld het zuiveren van water. Als een bepaald soort afsterft en een ander soort gaat overheersen, raakt de balans verstoord. Dankzij de biodiversiteit beschikken wij over voedsel, brandstoffen, grondstoffen en bijvoorbeeld medicijnen. Helaas neemt de biodiversiteit in de wereld en ook in Nederland snel af.

De biodiversiteit staat onder druk als gevolg van de activiteiten van de mens. Steeds meer groeit het besef dat biodiversiteit een hoge economische waarde vertegenwoordigt. Wereldwijd zijn we voor o.a. landbouw, bouwmaterialen, medicijnen en industriële grondstoffen afhankelijk van biologische hulpmiddelen. Verscheidene onderzoeken hebben laten zien dat de mens productiever is en zich beter voelt in een groene omgeving. Het helpt ons ontspannen en draagt bij aan ons welzijn en de gezondheid.

De klimaatverandering zet de ecosystemen verder onder druk met als gevolg een afname van de biodiversiteit. In Nederland is het verlies aan biodiversiteit groter dan in de rest van Europa. Weinig leefgebied en intensieve landbouw zijn hier de oorzaak van, wat ook binnen de gemeente Zuidplas een uitdaging is. In het collegeprogramma is de ambitie opgenomen om de biodiversiteit in de gemeente Zuidplas te versterken en in te bedden. Om de staat van de biodiversiteit binnen de gemeente te bepalen en hoe wij deze kunnen versterken zal de biodiversiteit worden gemonitord.

Hoe kunnen we biodiversiteit verbeteren en versterken

Als gemeente richten wij ons op groenbeheer en kiezen wij zoveel mogelijk voor bijvoorbeeld planten en bomen die hier van nature voorkomen. We maaien op een andere, natuurvriendelijkere manier en op plekken waar het kan verwijderen wij tegels en deze ruilen wij in voor ‘groene’ deels waterdoorlatende tegels.
Ook u kan iets doen om de biodiversiteit te helpen herstellen. Kies er bijvoorbeeld voor om de tegels in de tuin te vervangen door groen of leg een geveltuintje aan. Kies dan bij voorkeur voor struiken en planten die hier al van nature voorkomen en onbespoten of biologisch geteeld zijn. Kijk ook eens op milieucentraal.nl.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas