Contrast
Groter

Voorkom afval

Afval scheiden is goed voor het milieu.  Daardoor wordt de restafvalberg  jaarlijks minder, maar we zijn er nog niet. De beste manier om afval te verminderen is door afval te voorkomen.

Tien tips van Milieu Centraal om minder afval te produceren

 1. Maak van uw brievenbus een no-go area. Met een Nee-Nee of Nee-Ja-sticker krijgt u geen reclamefolders meer door de bus. Dat scheelt zo’n 1.800 folders per brievenbus per jaar! Haal een gratis sticker op bij de gemeente of bestel er een via neeneeneeja.nl (betaald). Wilt u de reclamefolders niet missen? Bekijk ze via een app of online. Lees meer op Reclamedrukwerk.
 2. Zet uw boodschappenlijst op dieet. Jaarlijks gooien we ruim 40 kilo goed voedsel per persoon weg. Dat komt neer op 140 euro per persoon! Met slim kopen, koken en bewaren voorkomt u voedselverspilling: kijk wat er nog in huis is, koop en kook niet meer dan nodig is en let op de houdbaarheidsdatum. En vries in wat kan. Bijvoorbeeld kruiden.
 3. Screw it! Kleding, fietsen, speelgoed en elektrische apparaten zijn met een klein beetje moeite zo gerepareerd. Zelf niet zo handig? Bezoek eens een Repair Café bij u in de buurt en ga samen aan de slag om uw kapotte spullen gratis te repareren. Een Repair Café zit in elk dorp in Zuidplas. Kijk op https://sazuidplas.nl/repair-cafe-zuidplas/ voor de openingstijden. 
 4. Second best. In de kringloopwinkel of op internet vinden spullen waar u op uitgekeken bent een nieuw baasje. Het innamepunt voor kringloopgoederen is gevestigd náást het afvalbrengstation in Nieuwerkerk aan den IJssel (Eerste Tochtweg 9B). Het is iedere 1e zaterdag van de maand geopend. Heeft u zelf iets nieuws nodig? Kijk eerst of u het tweedehands op de kop kunt tikken. Vaak zijn spullen die een ander niet meer nodig heeft, voor u zo goed als nieuw. 
 5. Delen en lenen. Hoe vaak gebruikt u een boormachine, biertap of partytent? Veel spullen worden maar een paar keer per jaar gebruikt, de rest van de tijd liggen ze te verstoffen op zolder of in de schuur. Deel spullen of kijk of er spullen te leen zijn van vrienden of buurtgenoten. Er zijn steeds meer deel- en ruilplatforms zoals peerby.nl en snapp-car.
 6. Was luiers. Met wasbare luiers besparen we zo’n 25 kilo luierafval per maand per kind! Wasbare luiers zijn tegenwoordig net zo makkelijk en comfortabel voor kinderen om te dragen. 
 7. Drink uit een eigen beker of waterfles. Onderweg wordt op steeds meer plekken korting gegeven als er een eigen herbruikbare beker wordt gebruikt. Een eigen hervulbare fles met kraanwater meenemen is 500 keer goedkoper dan wanneer we onderweg een halfliterflesje water kopen. Per dag worden er 800 duizend flesjes water verkocht. Die zorgen jaarlijks voor bijna 8 miljoen kilo plastic afval! En omdat ze bijna allemaal in een prullenbak op straat belanden, worden ze ook nauwelijks gerecycled. 
 8. Neem een eigen besteksetje mee, altijd handig voor eten onderweg en een stuk duurzamer. 
 9. Neem eigen bakjes en beker(s) mee naar cafés en restaurants. Vanaf 1 juli 2023 betaalt u namelijk extra voor plastic wegwerpbakjes- en bekers bij afhalen.
 10. Vraag als verjaardagscadeau eens geen cadeau, maar een belevenis, zoals een mooie natuurwandeling, een klusactie of theaterbezoek. Leuk om dat samen met de gever te doen en het voorkomt het geven van onnodige spullen. 
 11. Papier heeft 2 kanten. Probeer zo veel mogelijk digitaal te werken. Toch iets printen? Print dan slim! Doe het dan dubbelzijdig en liefst met 2 pagina’s op één kant. Als u dit standaard instelt bij de printvoorkeuren, hoeft u hier nooit meer aan te denken.
 12. Het gaat zo wel mee! Ondanks het verbod op gratis plastic tasjes gebruiken we toch nog meer dan 50 plastic tassen per jaar. Met een kleine opvouwbare, herbruikbare tas op zak is het gebruik van een nieuwe tas niet meer nodig. Sla ook gratis papieren tassen af: die belasten het milieu net zo veel of zelfs meer dan plastic.

Podcast: leven zonder afval

Emily-Jane Townley is met haar gezin sinds 2013 overgestapt op een zero waste lifestyle! “Het verminderen van afval is niet moeilijk, maar vooral leuk om te doen!” vindt zij.

Meer weten over haar leefwijze? Sanne Geers van de gemeente Zuidplas is daarover met haar in gesprek gegaan. Luister naar de podcast!

Wat gebeurt er met afval?

Hoe afval opnieuw gebruikt wordt, hangt af van het soort afval. Door te scheiden gunnen wij materialen een tweede leven. Zo wordt van oud papier bijvoorbeeld een nieuwe kartonnen doos gemaakt en van oud plastic worden allerlei kunststof producten gemaakt zoals kratjes, autobumpers, of zelfs kinderwagens. Van groente- fruit- en tuinafval wordt compost gemaakt waar weer nieuwe planten en gewassen op kunnen groeien. Afval scheiden heeft dus echt zin!

Meer weten en doen? Kijk op:

www.servicepunt-circulair.nl/

www.circonl.nl/

www.circonl.nl/agenda-overzicht/tracks 


Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas