Contrast
Groter

Voorkom afval

Steeds meer mensen scheiden hun afval. De restafvalberg wordt jaarlijks minder, maar we zijn er nog niet. Het kan altijd beter. Bijvoorbeeld door afval te voorkomen.

Tien tips van Milieu Centraal om minder afval te produceren

  1. Maak van je brievenbus een no-go area. Met een Nee-Nee of Nee-Ja-sticker krijg je geen reclamefolders meer door de bus. Dat scheelt zo’n 1.800 folders per brievenbus per jaar! Haal een gratis sticker op bij je gemeente of bestel er een via neeneeneeja.nl (betaald). Wil je de reclamefolders niet missen? Bekijk ze via een app of online. Lees meer op Reclamedrukwerk.
  2. Zet je boodschappenlijst op dieet. Jaarlijks gooien we ruim 40 kilo goed voedsel per persoon weg. Dat komt neer op 140 euro per persoon! Met slim kopen, koken en bewaren voorkom je voedselverspilling: check wat je nog in huis hebt, koop en kook niet meer dan nodig is en let op de houdbaarheidsdatum. En vries in wat kan. Bijvoorbeeld kruiden.
  3. Screw it! Kleding, fietsen, speelgoed en elektrische apparaten zijn met een klein beetje moeite zo gerepareerd. Zelf niet zo handig? Bezoek eens een Repair Café bij jou in de buurt en ga samen aan de slag om jouw kapotte spullen gratis te repareren.
  4. Second best. In de kringloopwinkel of op internet vinden spullen waar jij op uitgekeken bent een nieuw baasje. Zelf iets nieuws nodig? Kijk eerst of je het tweedehands op de kop kunt tikken. Vaak zijn spullen die een ander niet meer nodig heeft, voor jou zo goed als nieuw.
  5. Delen en lenen. Hoe vaak gebruik jij een boormachine, biertap of partytent? Veel spullen heb je maar een paar keer per jaar nodig, de rest van de tijd liggen ze te verstoffen op zolder of in de schuur. Deel je eigen spullen of kijk of je ze kunt lenen van je vrienden of buurtgenoten. Er zijn steeds meer deel- en ruilplatforms zoals peerby.nl.
  6. Was je luier. Met wasbare luiers bespaar je jezelf zo’n 25 kilo luierafval per maand! Wasbare luiers zijn tegenwoordig net zo makkelijk voor jou en comfortabel voor je kindje. Wordt jouw kindje ook een mazzelkontje?
  7. Drink uit je eigen beker. Onderweg krijg je op steeds meer plekken korting met je eigen herbruikbare beker.
  8. Bijtanken met je eigen waterfles. Je eigen hervulbare flesje met kraanwater meenemen is 500 keer goedkoper dan wanneer je onderweg een halfliterflesje water koopt. Per dag worden er 800 duizend flesjes water verkocht. Die zorgen jaarlijks voor bijna 8 miljoen kilo plastic afval! En omdat ze bijna allemaal in een prullenbak op straat belanden, worden ze ook nauwelijks gerecycled. Onderweg bijvullen? Vind een gratis watertappunt.
  9. Papier heeft 2 kanten. Probeer zo veel mogelijk digitaal te werken. Toch iets printen? Print dan slim! Doe het dan dubbelzijdig en liefst met 2 pagina’s op één kant. Als je dit standaard instelt bij je printvoorkeuren, hoef je hier nooit meer aan te denken.
  10. Het gaat zo wel mee! Ondanks het verbod op gratis plastic tasjes gebruiken we toch nog meer dan 50 plastic tassen per jaar. Als je altijd een kleine opvouwbare tas bij je hebt, hoef je nooit meer een tasje aan te nemen. Sla ook gratis papieren tassen af: die belasten het milieu net zo veel of zelfs meer dan plastic.

Podcast: leven zonder afval

Emily-Jane Townley is met haar gezin sinds 2013 overgestapt op een zero waste lifestyle! “Het verminderen van afval is niet moeilijk, maar vooral leuk om te doen!,” vindt zij.

Meer weten over haar leefwijze? Sanne Geers van de gemeente Zuidplas is daarover met haar in gesprek gegaan. Luister naar de podcast!

Weet jij wat er met je afval gebeurt?

Hoe afval opnieuw gebruikt wordt, hangt af van het soort afval. Door te scheiden gunnen wij materialen een tweede leven. Zo wordt van oud papier bijvoorbeeld een nieuwe kartonnen doos gemaakt en van oud plastic worden allerlei kunststof producten gemaakt zoals kratjes, autobumpers, of zelfs kinderwagens. Van groente- fruit- en tuinafval wordt compost gemaakt waar weer nieuwe planten en gewassen op kunnen groeien. Afval scheiden heeft dus echt zin!

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2023 Duurzaam Zuidplas