Contrast
Groter

Circulair ondernemen

Circulariteit richt zich op materiaalgebruik, in alle fasen van producten, van ontwerp tot afval. Bedrijven hebben hier veel invloed op en spelen daarom een essentiële rol in (het bijdragen aan) een circulaire samenleving.

Vooral voor bedrijven ligt er een unieke kans om de economie circulair te maken. Voor ondernemers begint dit al bij het aanpassen van de processen in hun bedrijf, kijken naar het product en hoe dit circulair kan worden verbeterd. Maar ook een duurzamere manier van inkopen of een service om kapotte producten te repareren of in te zamelen kan de markt veranderen. Het zet circulair ondernemen in beweging. Het is aan de ondernemers  om hier zelf het initiatief in nemen.

Ook aan de slag met circulaire ondernemen? Kijk voor meer informatie op https://versnellingshuisce.nl/. Via dit platform is te leren van ervaringen van anderen of kosteloos advies op maat aan te vragen.

Circulaire kansen op bedrijventerreinen

De Omgevingsdienst Midden Holland, de Provincie Zuid-Holland en het Groene Hart Werkt zijn gestart met het in kaart brengen van de circulaire kansen van reststromen op bedrijventerreinen. De eerste resultaten hiervan zijn te vinden op www.circulair.biz. Hier is meer informatie te vinden over:

  • Waardevolle restromen in de circulaire economie grondstof zoekmachine Midden-Holland en inzicht krijgen in financiële waarde van deze circulaire economiegrondstoffen.
  • Ontdekken welke circulaire economie grondstofstromen er beschikbaar komen op bedrijventerreinen.
  • Circulaire kansen vinden waarmee u een kansrijke businesscase kan ontwikkelen. 
  • Benieuwd hoe circulariteit  binnen jouw organisatie geïmplementeerd kan worden? Schrijf u in op www.circulair.biz.

Bouwen

De gemeente Zuidplas heeft een grote bouwopgave. De ambitie is om 8.000 woningen in de Zuidplaspolder te bouwen en ook de bestaande dorpskernen te versterken met nieuwe woningen. Dit is een unieke kans om de circulaire economie te stimuleren. De bouw gebruikt namelijk veel grondstoffen en zorgt ook voor veel sloopafval. Juist hier ligt een kans om materialen opnieuw te gebruiken  of om de milieu impact te beperken door met biologische grondstoffen – biobased- te bouwen. Ook slopen biedt kansen: het wordt gezien als– oogsten in de stad, wat weer nieuwe grondstoffen oplevert. Zo kunnen we met elkaar zorgen dat we toekomstbestendige woningen, bedrijven, voorzieningen en infrastructuur bouwen, zonder dat we de aarde verder uitputten.

Circulair inkopen

Circulair inkopen is een van de meest belangrijke manieren om bij te dragen aan circulariteit. Alles wat we kopen wordt namelijk gebruikt voor een bepaald doeleinde en door circulair herbruikbare, of hergebruikte producten/materialen in te kopen kunnen producten hierdoor langer meegaan. Zowel bedrijven als ook inwoners kunnen hier een grote bijdrage aan leveren.

Kijk ook eens op het duurzaamheidsplatform Zuidplas via www.duurzaamheidsplatform-zuidplas.nl. Daar is meer informatie te vinden over het Repair Café en de Kledingketting ruil in Zuidplas. 

Meer informatie over circulair inkopen? Bekijk dan de handleiding van Copper8 of het programma van PianooOns mailen kan natuurlijk ook! Meer tips zijn te vinden op servicepunt-circulair.nl.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas