Contrast
Groter

Een circulair Zuidplas: wat kan ik doen?

Samen Doen wij Duurzaam! We doen dat door uit te proberen, van elkaar te leren en elkaar te stimuleren en verder te brengen. Circulaire economie is een onderwerp waarin we samen zoeken naar nieuwe manieren van handelen. In de praktijk zorgen we ervoor dat er nieuwe kennis beschikbaar komt. Resultaten uit pilots en onderzoeken delen we met elkaar. Of beter zelfs: die voeren we uit mét elkaar.

Ook op deze website?

Heeft u een organisatie of bedrijf in Zuidplas die actief is in de circulaire economie en wilt u op deze website? Heeft u interessant circulair nieuws of een leuk circulair evenement? Heeft u een idee om samen duurzaam te doen? Laat het ons dan weten via duurzaam@zuidplas.nl.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de duurzame activiteiten in Zuidplas? U kunt zicht gratis inschrijven op de digitale nieuwsbrief via duurzaam@zuidplas.nl.

Zelf kunt u ook al veel doen!

  1. Deel uw spullen: kijk als u een klopboormachine (of ander groot gereedschap) nodig heeft eerst eens op Peerby of iemand in de buurt er eentje te leen heeft (ook voordat u er zelf een aanschaft en deze daarna nauwelijks gebruikt). Extra tip: veel bouwmarkten verhuren ook gereedschap.
  2. Staat uw auto vaak ongebruikt voor de deur? Deel je auto met de buurt. Of schaf een deelauto aan met de buurt. Dit kan bijvoorbeeld op Snappcar of MyWheels. Een auto delen kan ook! Bijvoorbeeld met GreenWheels.
  3. Drink water uit een hervulbare waterfles: plastic wegwerpflesjes zijn slecht voor het milieu. Het scheelt veel plastic en vervoer en daarmee CO2 uitstoot.
  4. Gooi kapotte spullen niet weg, maar repareer ze. Is de blender stuk? Gooi deze niet meteen weg, maar kijk of deze gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld bij het SAZ Repair Café Zuidplas. Is het apparaat niet meer te repareren? Breng het naar een afvalbrengstation in Nieuwerkerk of Zevenhuizen en laat het recyclen.
  5. Geef spullen een tweede leven: Heeft u spullen die nog prima meekunnen of heeft u behoefte aan iets nieuws? Ga naar de Tweedekanswinkel of kijk op Marktplaats. Dan maakt u een ander blij en vindt u zelf misschien een juweeltje dat met een likje verf nog prima mee kan.
  6. Maak er een gewoonte van om een tas mee te nemen als u naar de winkel of de markt gaat. Tas vergeten? Gebruik het plastic tasje dat u koopt meerdere keren. En gooi het in de PMD-container als het stuk is.
  7. Gooi geen eten weg: nog steeds verdwijnt er veel eten in de prullenbak. Jammer en gemakkelijk te voorkomen! Koop en kook kleine porties en gooi restjes niet weg. U kunt deze invriezen voor een volgende keer. Of wellicht kunt u daar nog hele lekkere dingen mee maken. Kijk voor inspiratie op voedingscentrum.nl. Toch wat over? Scheid het dan als gft-afval of maak er compost van.
  8. Bent u toe aan een nieuwe garderobe en heeft u ook wel een aantal kledingstukken die u niet meer draagt? Organiseer een kledingruilfeestje. Op ‘de wereld van morgen’ vindt u tips voor het organiseren. En hetzelfde kun je natuurlijk doen met speelgoed, boeken en nog veel meer.

Kijk voor meer tips op de website van Servicepunt Circulair. Heeft u zelf een creatief idee hoe de gemeente Zuidplas circulair kan worden? Laat het ons weten via duurzaam@zuidplas.nl.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas