Contrast
Groter

Zuidplas Zoemt!

De natuur in Zuidplas heeft uw hulp hard nodig. We zijn onze tuinen al flink aan het vergroenen. En dat biedt kansen voor alle insecten. U ziet insecten misschien als plaagdieren, maar ze zijn onmisbaar om de natuur in evenwicht te houden.

Ook onze (wilde) bijen kunnen niet zonder uw hulp. Op dit moment zijn er te weinig bloemen (voedsel) en te weinig nestplaatsen. Daarom komen wij graag samen met u in actie om onze gemeente weer aantrekkelijk te maken voor (wilde) bijen. U helpt toch ook mee? U kunt bijvoorbeeld zorgen voor voedsel: zaai of plant bloemen voor wilde bijen. Meer over bijen en bloemen leest u hier. U kunt ook lokaal zaadjes ophalen bij een bijenvoedselbank van bijenfans bij u in de buurt.

Bijenhotels in Zuidplas

De gemeente heeft al een aantal bijenhotels geplaatst. Weet u een goede locatie voor een bijenhotel? Stuur dan een e-mail naar duurzaam@zuidplas.nl.Waarom zijn wilde bijen belangrijk?

Wilde bijen spelen een belangrijke rol in de natuur. Ze zorgen dankzij bestuiving voor het ontstaan van zaad en nieuwe planten van wel 75% van alle plantensoorten. Zonder bijen zijn er dus geen planten en zonder bijen geen natuur! Maar dat geldt ook omgekeerd. Zijn er geen wilde bloemen en planten, dan zijn er ook minder bijen. Willen we de natuur in evenwicht houden, dan zijn bijen dus noodzakelijk.

Meedoen aan verkiezing Bijvriendelijkste Gemeente van Nederland

IVN (Vereniging voor natuur- en milieueducatie) organiseert in de loop van dit jaar de verkiezing van Bijvriendelijkste Gemeente van Nederland. Samen met u gaan wij natuurlijk voor die titel.

Houd onze website de komende maanden in de gaten voor workshops, acties van bijvoorbeeld tuincentra, of andere activiteiten om uw tuin of balkon bijvriendelijker te maken! Wilt u aan de slag in eigen tuin? Hier leest u er meer over.

Zeldzame bij in Zuidplas: De grote Klokjesbij

In Zuidplas komt een relatief zeldzame bij voor: de grote Klokjesbij (Chelostoma rapunculi). Deze bijensoort komt veel voor in onze gemeente en minder vaak in de rest van Nederland. Door rekening te houden met de wensen van deze klokjesbij dragen wij bij aan het behoud van deze soort voor Nederland. Deze bij nestelt in bestaande gaatjes, bijvoorbeeld gemaakt door keverlarven. Deze bijensoort is volledig afhankelijk van bloemen uit de klokjes familie en is te zien tussen mei en augustus. Klik hier om meer te weten over de Klokjesbij.

Subsidie Klimaatadaptatie

Kijk ook eens naar de nieuwe Subsidie Klimaatadaptatie om bijvoorbeeld uw tuin te ontstenen en vergroenen, een groen,- of blauw dak aan te leggen.

Handige links

  1. Biodiversiteitswijzer
  2. Bloeibogen
  3. Bestuivers
  4. Welke planten voor wilde bijen?
  5. De grote Klokjesbij
  6. Bijenstichting

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2021 Duurzaam Zuidplas