Contrast
Groter

Ontstenen

De verstening van de stad heeft nare gevolgen: de stad wordt warmer, er is meer fijnstof in de lucht, regenwater kan niet goed weglopen, er zijn meer overstromingen, er is minder plek voor bijen, vlinders en vogels en nog veel meer. Daarom willen wij liever tuinen met planten in plaats van tegels. En fraaie geveltuintjes. Dat is winst voor mens, dier en milieu!

Wat levert een groene omgeving op?:

  • gezondheid: mensen hebben minder stress in een groene omgeving
  • waterberging: in een groene tuin krijgt regenwater de kans het grondwater aan te vullen
  • natuur: dieren vinden beschutting en voedsel in een groene tuin
  • hittebestrijding: een groene tuin geeft verkoeling in de zomer
  • fijnstof: in een groene tuin wordt het fijnstof door het groen opgevangen, waardoor de lucht schoner blijft

Landelijke campagne: Operatie Steenbreek. Tegel eruit, plant erin!

Samen de verstening van de stad tegengaan, door tuinen, pleinen en straten groener te maken. Alle tuinen groen! Dat is het motto van de landelijke campagne Operatie Steenbreek. En hoe meer, hoe beter natuurlijk. Veel gemeentes en inwoners in heel Nederland doen mee: ook Zuidplas. Het Duurzaamheidsplatform organiseert diverse evenementen op dit gebied.

Via Operatie Steenbreek kunnen bewoners, bedrijven, scholen of andere partijen hun tuin- en stoeptegels inleveren in ruil voor, (soms) gratis planten, maar vooral advies.

Operatie Steenbreek acties in de buurt

Binnen de gemeente Zuidplas is er het Duurzaamheidsplatform Zuidplas. Dit platform organiseert in samenwerking met het Hoogheemraadschap voor Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) en de gemeente Zuidplas twee keer per jaar een vergelijkbare actie. Inwoners wordt gevraagd een foto te maken van de plek in hun versteende tuin waar de tegels zijn uitgenomen. Ze brengen de tegels op een vooraf aangegeven locatie. Daar kunnen ze dan per ingeleverde m² een plantje uitzoeken. Ook krijgen ze advies bij het aanleggen van een tuin(tje) op de vrijgekomen plaats en over de gekozen plantjes. Het Duurzaamheidsplatform vraagt ze om van de ontstane vergroende ruimte een foto in te sturen. Op deze manier hebben we kijk op waar in Zuidplas initiatieven zijn gestart en uitgevoerd.

Ook start het Duurzaamheidsplatform in samenwerking met Verheij, groen-onderhoudspartner van Nieuwerkerk en Moerkapelle, op straat en buurtniveau kleine initiatieven die ‘openbaar’ groen verbeteren en uitbreiden. Na het aanbrengen van de verbetering zorgen de inwoners zelf voor het onderhoud.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2021 Duurzaam Zuidplas