Contrast
Groter

Ontstenen

De verstening van dorpen heeft nare gevolgen: het wordt er warmer, er is meer fijnstof in de lucht, regenwater kan niet goed weglopen, er zijn meer overstromingen, er is minder plek voor bijen, vlinders en vogels en nog veel meer. Daarom is het belangrijk dat er tuinen met veel inheemse planten zijn in plaats van tegels. En fraaie geveltuintjes. Dat is winst voor dieren, de natuur en mensen!

Wat levert een groene omgeving onder andere op?

  • gezondheid: mensen hebben minder last van de warmte in een groene omgeving en het is bewezen dat mensen minder last hebben van stress;
  • waterberging: in een groene tuin krijgt regenwater de kans het grondwater aan te vullen. De bodem dient als spons en kan in een groene tuin beter water opnemen en vasthouden;
  • natuur: dieren vinden beschutting en voedsel in een groene tuin;
  • hittebestrijding: een groene tuin geeft verkoeling in de zomer;
  • fijnstof: in een groene tuin wordt het fijnstof door het groen opgevangen, waardoor de lucht schoner blijft.

Ook een groenere buitenruimte?

Het klimaat verandert. Daardoor is er meer kans op overlast en schade door hevige neerslag, droogte, hitte en/of overstromingen. Deze extreme weersomstandigheden komen steeds vaker voor. We zullen ons dus aan moeten passen aan het veranderende klimaat. Ook u kunt hier iets aan doen. Bijvoorbeeld door een regenton neer te zetten, uw dak te vergroenen, tegels uit de tuin te halen en of meer groen in de tuin te plaatsen. Weten wat u nog meer kunt doen om de klimaatveranderingen zoveel mogelijk te beperken? Neem een kijkje op de pagina tips voor een groene tuin.


Landelijke campagne: Operatie Steenbreek. Tegel eruit, plant erin!

Samen de verstening van de stad tegengaan, door tuinen, pleinen en straten groener te maken. Alle tuinen groen! Dat is het motto van de landelijke campagne Operatie Steenbreek. En hoe meer, hoe beter natuurlijk. Veel gemeentes en inwoners in heel Nederland doen mee: ook Zuidplas. Het Duurzaamheidsplatform organiseert diverse evenementen op dit gebied.

Via Operatie Steenbreek kunnen bewoners, bedrijven, scholen of andere partijen hun tuin- en stoeptegels inleveren in ruil voor, (soms) gratis planten, maar vooral advies.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas