Contrast
Groter
Natuur en milieuEnergie & warmteCirculaire economieWater, droogte & hitte

Wybe Zijlstra nieuwe wethouder Duurzaamheid

Wethouder Wybe Zijlstra voor het gemeentehuis van Zuidplas

De nieuwe wethouders zijn bekend. Eén ervan is Wybe Zijlstra: die verantwoordelijk is voor de portefeuille duurzaamheid. “Mijn hart lag altijd al bij duurzaamheid. Tijdens mijn werk in de autobranche zorgde ik dat duurzaamheid onderwerp van gesprek werd bij de BOVAG. Daar introduceerde ik roetfilters voor personen- en vrachtauto’s en werkte ik mee aan de implementatie van Het Nieuwe Rijden. Wethouder Duurzaamheid zijn is dan vele jaren later een mooi vervolg op dat waar ik op dit gebied mee begon.”

Wethouder Zijlstra houdt zich naast Duurzaamheid en Milieu bezig met Onderwijshuisvesting, Vastgoed, Beheer openbare ruimte, Handhaving, Sport en Public affairs. Hij is geen onbekende in Nieuwerkerk aan den IJssel: sinds 2020 zet hij zich als energiecoach in voor de verduurzaming van het dorp. Hij maakte samen met zo’n tiental andere vrijwilligers warmtescans van woningen. Daarmee is duidelijk te zien waar de woning warmte verliest. “Samen met de bewoner besprak ik dan de mogelijkheden om de ‘lekken’ te dichten. De bewoners die ik sprak waren blij met de informatie over hun woning. Mijn technische kennis kwam hier goed van pas. Mijn interesse in techniek begon op de lagere technische school. Daarna volgde ik in deeltijd en in de avonduren de middelbare, de hogere en uiteindelijk Technische Universiteit in te Delft. In mijn werk als adviseur Verkeer en Vervoer bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam stimuleerde ik dat duurzaamheid een belangrijk thema werd bij de binnenvaart. Vanaf 2012 heb ik bij verschillende gemeentes gewerkt met onderwerpen als economie, ruimtelijke ordening, recreatie en toerisme, gemeentelijk vastgoed en natuurlijk duurzaamheid.”

Om aandacht te vragen voor de opwarming van de aarde door de klimaatverandering, bezocht Zijlstra in 2007 alle basisscholen in Nieuwerkerk. Daar liet hij de film achter van Al Gore: An Inconvenient Truth, een film over de gevolgen van die opwarming. En nu hij wethouder Duurzaamheid is,  kan hij daadwerkelijk stappen zetten om Zuidplas te verduurzamen. “Hier ligt mijn hart. We moeten nú de basis leggen voor onze toekomst en die van onze kinderen. We moeten iets doen aan onze CO2-uitstoot. Niet alleen door het verduurzamen van onze huizen, maar ook door het verkleinen van onze ecologische voetafdruk en door onze omgeving zo goed mogelijk aan te passen op een veranderend klimaat en te zorgen voor een goede biodiversiteit. Met de bouw van een nieuw dorp kunnen we het meteen goed doen. Alternatieve en innovatieve bouwmaterialen en technieken bieden mooie kansen voor de toekomst. Ik ben blij dat de huidige coalitie er ook zo over denkt. Samen met team Duurzaamheid kijken we de komende tijd hoe wij onze inwoners stap voor stap kunnen helpen om op een haalbare en betaalbare wijze te verduurzamen. Dat kunnen we niet als gemeente Zuidplas alleen. Daarvoor zoeken we de samenwerking met de regio en de provincie. En misschien zijn er zelfs op Europees niveau mogelijkheden. Ik heb zin in de komende jaren. Laten we samen stappen zetten om Zuidplas verder te verduurzamen!”

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas