Contrast
Groter

Van afval naar grondstof

Het college heeft de ambitie om in Zuidplas 100 kilogram restafval per inwoner per jaar te hebben, wat overeenkomt met de landelijk afgesproken afvalscheidingsambitie. Dit is een stuk minder dan in 2020. Toen was dit namelijk nog 119 kg. Met elkaar besparen door minder restafval af te voeren niet alleen het milieu, maar ook op de kosten van afvalverwijdering, omdat reststromen zoals papier en textiel geld opleveren. 

Bij het halen van deze ambitie spelen inwoners een grote rol. Om de hoeveelheid restafval terug te dringen is het van belang afval goed te scheiden. Als uit het restafval alle herbruikbare materialen worden gehaald, neemt de waarde van ingezameld afval toe en dalen de kilo’s restafval die verbrand worden. De gemeente helpt de inwoners en we zorgen er onder meer voor dat grondstoffen uit het restafval goed worden verwerkt.

Welk afval waar?

Afvalscheiding is populair: veel mensen scheiden glas, papier, gft (groente-, fruit en tuinafval) en pmd (verpakkingen van plastic, metaal en drankkartons). Maar welk afval mag nou in welke afvalbak? Mogen kattenbakkorrels en lucifers in de groenbak? En waarom mag kristal niet in de glasbak? Milieu Centraal heeft het scheiden van afval op een rij gezet met de Afvalscheidingswijzer. Zo is met gemak de juiste afvalbak te vinden!

restafval

Heeft u zelf een creatief idee hoe Zuidplas afval kan verminderen, hergebruiken of recyclen? Laat het weten via duurzaam@zuidplas.nl.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas