Contrast
Groter

Van afval naar grondstof

Het college heeft de ambitie om in Zuidplas nog maar 75 kg restafval per inwoner per jaar te hebben. Dit is een stuk minder dan in 2020. Toen was dit namelijk nog 119 kg. Bij het halen van deze ambitie spelen inwoners een grote rol. Om de hoeveelheid restafval terug te dringen is het van belang afval goed te scheiden. Als uit het restafval alle herbruikbare materialen worden gehaald, neemt de waarde van afval toe en de kilo’s restafval dalen. De gemeente faciliteert de inwoner: ze zorgt er onder meer voor dat grondstoffen uit het restafval goed worden verwerkt.

Welk afval waar?

Afvalscheiding is populair: veel mensen scheiden glas, papier, gft (groente-, fruit en tuinafval) en pmd (verpakkingen van plastic, metaal en drankkartons). Maar welk afval mag nou in welke afvalbak? Mogen kattenbakkorrels en lucifers in de groenbak? En waarom mag kristal niet in de glasbak? MilieuCentraal heeft het voor u op een rij gezet met de Afvalscheidingswijzer. Zo vindt u met gemak de juiste bak!

restafval

Heeft u zelf een creatief idee hoe Zuidplas afval kan verminderen, hergebruiken of recyclen? Laat het weten via duurzaam@zuidplas.nl.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2023 Duurzaam Zuidplas