Contrast
Groter

Aardgasvrij: wat kan ik nu al doen?

Van het aardgas af is een grote opgave, maar er zijn maatregelen die iedereen nu al kan nemen. Het zijn allemaal goede opties om uw huis te verduurzamen. Een eerste stap richting aardgasvrij wonen is namelijk zo min mogelijk warmte verspillen. Dit kunt u vooral doen door uw woning goed te isoleren. Hoe minder warmte er nodig is, hoe beter! Als u gaat verbouwen is het aan te raden alvast na te denken over extra isolatie. Of als u een nieuwe keuken gaat uitzoeken, nu alvast te kiezen voor een kookplaat op elektriciteit zoals een inductieplaat. Een verbouwing is een uitgelezen moment om uw woning te isoleren, een CV-ketel te vervangen door een warmtepomp, glas en kozijnen te vervangen voor de HR++ variant en over te stappen op elektrisch koken.

Alternatieven

  • Warmtenet: dit is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. De CV-ketel wordt vervangen door een warmteafleverset. Het gasfornuis wordt vervangen door een inductiekookplaat. De warmte in het warmtenet kan op verschillende manieren gewonnen worden, bijvoorbeeld door geothermie, aquathermie of uit restwarmte uit de industrie.
  • All-electric: hierbij wordt de warmte elektrisch opgewekt met behulp van een warmtepomp. Die werkt als een soort omgekeerde koelkast. Een koelkast trekt de warmte uit de koelkast naar buiten. Een warmtepompinstallatie verplaatst juist warmte van buiten naar binnen, ook als het buiten vriest. Er zijn twee soorten warmtepompen: een luchtwaterwarmtepomp haalt warmte uit de lucht, een waterwaterwarmtepomp haalt de warmte met een warmtewisselaar uit het grondwater. Het warm tapwater komt uit ene boiler en ook hier wordt het gasfornuis vervangen door een inductiekookplaat.

In alle gevallen geldt: hoe beter uw huis geïsoleerd is, hoe minder u hoeft te verwarmen. Dat geldt in het bijzonder bij het gebruik van een warmtepomp, omdat de aanvoertemperatuur van het water dan lager ligt dan bij een traditionele CV-installatie. Meer weten? Vraag het Duurzaam Bouwloket via 072 743 3956 gratis om advies of neem contact op met duurzaam@zuidplas.nl.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas