Contrast
Groter
Energie & warmte

Zonnepanelen op bedrijfsdaken meest rendabel

Zonnepanelen op de daken van bedrijfsgebouwen leveren relatief het meest op. Panelen op huizen of in weilanden zijn minder rendabel. Daarom moeten ontwikkelaars vaker zonnepanelen op daken plaatsen, in plaats van op weilanden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Enpuls.

In het onderzoek werden drie oppervlakten met elkaar vergeleken: zonnepanelen op landbouwgrond, bedrijfsdaken en daken van particulieren. Hierbij werd niet alleen gekeken naar hoe rendabel de verschillende opties zijn, maar zijn ook de maatschappelijke kosten en baten in beeld gebracht. Voorbeelden hiervan zijn noodzakelijke netverzwaringen, impact op het landschap, en werkgelegenheid.

Voor hun berekening vergeleken de onderzoekers de winst per opgewekte megawatt van de drie locaties van zonnepanelen over een periode van 25 jaar. In deze vergelijking zijn zonnepanelen op bedrijfsdaken maatschappelijk gezien de beste optie met een winst van vijf miljoen euro per megawatt, op de voet gevolgd door zonneweides (4,7 miljoen euro per MW) en zon op particulier dak (4,5 miljoen euro per MW).

Lees meer op duurzaambedrijfsleven.nl

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas