Contrast
Groter
Circulaire economie

Het delen van voertuigen (deelmobiliteit) in gemeente Zuidplas

Deelmobiliteit gaat over alle vormen van voertuigen die voor korte tijd kunnen worden geleend of gehuurd, vaak via een (online) platform. Deelmobiliteit wordt een steeds belangrijker onderdeel in hoe wij ons voortbewegen en verplaatsen. Bij deelmobiliteit staat het bezit van een eigen voertuig niet meer centraal, maar wordt mobiliteit als een dienst beschouwd. Dit wordt ook wel Mobility-as-a-Service genoemd (MaaS). Simpele voorbeelden hiervan zijn leenauto’s of deelscooters van bedrijven zoals Greenwheels (hiervan staan er 2 in Nieuwerkerk aan den IJssel) en Felyx, maar ook de OV-fiets van de NS is een vorm van deelmobiliteit. Deelmobiliteit kan georganiseerd worden door een bedrijf, maar ook particulieren kunnen initiatieven nemen door bijvoorbeeld met de straat, buurt, vrienden, familie een deelauto te nemen.

Waarom is deelmobiliteit nu een goed alternatief voor het hebben van een eigen scooter of auto? Het is enerzijds goed voor het milieu, want samen gebruik maken van een voertuig zorgt voor minder CO2 verbruik door minder privéautogebruik, maar anderzijds kan het ook een oplossing zijn als de aanschafwaarde van een voertuig voor u te hoog is. Autodelen resulteert daarnaast in meer gebruik van openbaar vervoer (OV) en de fiets. Ook het aanbieden van deelmobiliteit vanaf OV-locaties kan de bereikbaarheid van bijvoorbeeld bedrijven(terreinen) voor hun werknemers vergroten. In meer stedelijke gebieden is het handig als er minder parkeerruimte nodig is. Zo houden we samen Nederland bereikbaar en open. Op de website Toolkitautodelen.nl vindt u meer informatie over bijvoorbeeld het delen van de auto.

Wat kunt u er zelf mee?
Op de website Ritjeweg.nl staat een kaart van de locaties van alle deelauto’s, geregistreerd bij de aangesloten organisaties. Mensen uit de gemeente kunnen hierdoor eenvoudig kijken of er een deelauto in uw omgeving aanwezig is. Heeft u een auto, en wilt u dat anderen hier ook gebruiken van kunnen maken? Ook dat kunt u regelen via www.ritjeweg.nl. In Zuidplas zijn er al meerdere initiatieven waarbij u uw auto als deelauto kan aanbieden.

Vul de vragenlijst over deelauto’s, -fietsen en –scooters in
De gemeente is benieuwd naar uw mening over deelauto’s, -fietsen en –scooters. Op welke plaatsen in de gemeente zou u deelvervoer willen? Deel uw wensen door de vragenlijst in te vullen. :
https://deelmobiliteit.nu/onderzoek/mh2024/. Het invullen duurt ongeveer 7 minuten en de resultaten worden anoniem verwerkt. Bovendien maakt u kans op 1 van de VVV-bonnen van € 50,-.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas