Contrast
Groter
Natuur en milieuEnergie & warmte

Twee winnaars Jeugdklimaattop 2020

De mondkapjeschallenge én kledingchallenge

Een primeur in 2020! Voor het eerst organiseerde de gemeente Zuidplas dit jaar een coronaproof digitale Jeugdklimaattop voor de twee middelbare scholen in onze gemeente. Twee brugklassen van het Comenius College en twee van het Thorbecke Nieuwerkerk bedachten in aanloop naar deze top een challenge om elkaar duurzamer te laten leven. De winnaars: De mondkapjeschallenge én de kledingchallenge.

Tijdens de Klimaattop pitchten de vier klassen elk hun eigen challenge aan de vakjury. Deze jury bestond uit Wethouder Jan Verbeek, Programmamanager Duurzaamheid en Klimaatadaptatie Fabienne Bosschieter en Projectleider Participatie Sanne Geers. Van vaker fietsen, tot duurzame mondkapjes, van een challenge over zwerfafval tot duurzame kleding: alles kwam aan bod. Een moeilijke keus voor de jury dus. Toch was het eindoordeel unaniem:

De vakjuryprijs gaat naar: Herbruikbare mondkapjes!

De jury was razend enthousiast over dit idee van Naomi, Lot, Kenji, Nikki en Tijn (Comenius College). De school was zelfs al zover dat de leerlingen zelf hun eigen mondkapjes hadden ontworpen. Het mondkapje dat het beste wordt ontvangen, wil de school zelf laten maken.

Dit winnende groepje nam een bijzondere prijs in ontvangst. Samen met een professionele regisseuse gaan zij op pad om te leren hoe zij hun idee voor hun mondkapjeschallenge daadwerkelijk kunnen verfilmen. Zij leren de beste kneepjes van het vak. Zo creëren zij een filmpje dat misschien wel heel Nederland over gaat.

De publieksprijs gaat naar: Duurzame kleding!

De bedenkers van de mondkapjeschallenge waren niet de enigen die in de prijzen vielen. Afgelopen week kon iedereen namelijk ook online stemmen op de leukste challenge. Ruim 1.700 mensen lieten hun stem horen. Jinth, Sophie, Annelies en Rosa (Thorbecke) wonnen deze publieksprijs. In hun filmpje vroegen zij aandacht voor het duurzamer gebruiken van kleding. Zij willen hun medeleerlingen aanzetten om kleding te repareren, of te recyclen. De leerlingen winnen allemaal het boek Borealis, een spannende ecothriller.

Na een digitale quiz, twee workshops op locatie, de digitale pitches en de prijsuitreiking kwam er een einde aan de Jeugdklimaattop 2020. Op naar de Jeugdklimaattop 2021.

De Jeugdklimaattop wordt georganiseerd door de gemeente Zuidplas in samenwerking met ODMH.

De vier filmpjes kunt u hier vinden.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas