Voetbalvereniging Moerkapelle
In 2015 verhuisde voetbalvereniging Moerkapelle naar haar nieuwe clubgebouw. Dit was een mooi moment om te verduurzamen en het bestuur greep die met beide handen aan. Voorzitter Martien Zijderhand: “Wij wilden een zo duurzaam mogelijk pand. Dat is goed voor de toekomst en omgeving, maar natuurlijk ook voor onze energierekening. Het gebouw is goed geïsoleerd, we hebben vloerverwarming aangelegd en de lichten gaan automatisch aan en uit met een sensor. Daarnaast liggen er 64 zonnepanelen op het dak die elektriciteit opwekken.”
Inmiddels is het vijf jaar geleden dat het nieuwe clubgebouw werd opgeleverd. En het bestuur kijkt nu naar nog meer mogelijkheden om te verduurzamen. “Dat moet voor een goede toekomst. Vooruit kijken is belangrijk. De zonnepanelen die nu worden aangeboden zijn bijvoorbeeld nog zuiniger dan die wij vijf jaar geleden lieten plaatsen. Daarom onderzoeken we of we onze oudere zonnepanelen kunnen vervangen. Maar ook bij de veldverlichting liggen mooie kansen. De huidige lampen vragen veel energie en daarom willen we overstappen op LED verlichting. Een warmtepomp staat ook op ons verlanglijstje. Daarmee kunnen we ons clubgebouw op een natuurlijke manier verwarmen.”
Martien moedigt andere (sport)verenigingen aan om mogelijkheden voor verduurzaming onder de loep te nemen. “Doe onderzoek naar opties en subsidiemogelijkheden. Dat kan de vereniging flink in de portemonnee schelen! Andere sportclubs zijn bij ons van harte welkom om meer over onze duurzame initiatieven te weten te komen.”
Financiële ondersteuning
Begin 2020 heeft NOC*NSF met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, de Vereniging Sport en Gemeenten, vijf provincies en het Platform Ondernemende Sportaanbieders de Routekaart Verduurzaming Sport getekend. Er is een aantal maatregelen getroffen om sportclubs en organisaties financieel op weg te helpen bij hun verduurzamingsplannen. Zo is het waarborgstellingskapitaal van de Stichting Waarborgfonds Sport de afgelopen jaren met 12,5 miljoen euro verhoogd om meer borgstellingen voor verenigingen mogelijk te maken. Bovendien kunnen sportclubs voor hun verduurzamingsplannen tegen financieel gunstige voorwaarden lenen bij de BNG Bank en de NVB.
Sportverenigingen kunnen via de BOSA regeling (Bouw en Onderhoud SportAccommodaties) extra subsidie krijgen op duurzame maatregelen in hun accommodatie. Voor sportondernemers zijn er fiscale regelingen zoals de EIA (Energie Investeringsaftrek) en de MIA/Vamil (Milieu Investeringsregelingen) die hen als bedrijf kunnen ondersteunen. Daarnaast bestaan de subsidieregelingen ISDE en SDE+ voor ondersteuning van duurzame energieproductie en efficiënte verwarmingsapparatuur.
Meer informatie vindt u via de Kennisbank Sport en Bewegen.