Contrast
Groter
Natuur en milieuEnergie & warmteWater, droogte & hitte

Montis Zuidplas B.V.

Duurzaam gekweekte planten van Montis Zuidplas

Bij Montis Zuidplas B.V. groeien verschillende soorten pot- en perkplanten op 4,5 hectare. Dat is ongeveer negen voetbalvelden! Voor het verbouwen van de planten is energie en warmte nodig. Teeltspecialist Niels van den Berg weet alles van het telen. Hij maakt keuzes om het verbouwen zo duurzaam mogelijk te doen. “Wij vinden duurzaamheid belangrijk en weten precies wat er mogelijk is op dit gebied. Bij elke investering laten we duurzaamheid een rol spelen. Dat is goed voor mens en omgeving en onze klanten stellen daar steeds vaker eisen aan. Wij voldoen aan alle belangrijke wet- en regelgeving.”

Montis Zuidplas B.V. gebruikt biologische middelen om de gewassen te beschermen, hergebruiken (afval)water en gaan bewust om met warmte. “We leveren onze restwarmte – warmte die overblijft en op een andere manier weer wordt gebruikt – aan de buren en krijgen dat ook van hen. In de komende jaren willen we onze verpakkingen verbeteren. Nu maken we onze potten al van gerecycled plastic. Het is natuurlijk mooi dat we ‘oud’ plastic kunnen hergebruiken en een tweede leven geven.

We zijn ook bezig met zonnepanelen. Daarvoor maken we gebruik van de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Als we straks energie overhouden, leveren we dat terug en kunnen anderen dat weer gebruiken. Daarvoor krijgen we ook een vergoeding. In de toekomst kunnen we nog duurzame stappen zetten op het gebied van transport. Door het vervoer slim in te plannen hoeven we minder vaak met de vrachtwagen te rijden. Dit scheelt in benzinekosten en het vermindert de uitstoot van CO₂.”

Volgens Niels hoeft duurzaam ondernemen niet lastig te zijn. “Ga je hele productieproces na en bekijk waar je een duurzamere keuze kunt maken. Veel kleine aanpassingen kunnen samen een groot verschil maken!”

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas