Contrast
Groter
Energie & warmte

Energiecoöperatie Zon op Zuidplas

Wil je zelf groene stroom opwekken met zonnepanelen, maar kan dat niet op je eigen dak? Dan biedt Zon op Zuidplas uitkomst! Voorzitter Rob van Esseveldt: “Zon op Zuidplas is een coöperatie, een samenwerking. Het doel is om in de eigen gemeente duurzame energie op te wekken op daken die daarvoor geschikt zijn. En die energie vervolgens te leveren aan inwoners en ondernemers die wel duurzaam willen handelen, maar geen geschikt dak hebben. We willen zoveel mogelijk inwoners en ondernemers van Zuidplas laten profiteren van duurzame energie.”

Zon op Zuidplas is een initiatief van het Duurzaamheidsplatform Zuidplas. De coöperatie is samen met de gemeente en inwoners van Zuidplas opgezet. “Na verschillende informatieavonden in Nieuwerkerk aan den IJssel en in Zevenhuizen bleek er grote belangstelling te zijn voor deze vorm van ‘collectieve zonnepanelen’. Samen met Zon op Nederland, de overkoepelende organisatie, hebben we vervolgens de coöperatie Zon op Zuidplas opgericht. Om al snel aan de grote vraag van iedereen te kunnen voldoen, heeft de gemeente Zuidplas vier daken beschikbaar gesteld. Het gaat om heel verschillende gebouwen: De Kraal in Moordrecht, De Wolga in Nieuwerkerk aan den IJssel, de gemeentewerf in Zevenhuizen en ’t Blok in Nieuwerkerk aan den IJssel. Op deze daken mogen wij in de komende jaren zonnepanelen plaatsen en wekken we daarmee op een duurzame manier energie op. Daarnaast zijn er verschillende inwoners of nemen bedrijven initiatief om collectief zonnepanelen te plaatsen. Wij zijn nog wel een tijdje actief in Zuidplas.”

Meer weten? Penningmeester Jaap Reijm vertelt u over de voordelen. Of kijk dit filmpje waarin hij graag nog eens uitlegt hoe Zon op Zuidplas werkt.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas