Contrast
Groter
Natuur en milieuWater, droogte & hitte

Zorg dat de natuur voor ons werkt en niet tegen ons

Tuinen zijn mooie opvangmogelijkheden voor de grote hoeveelheden regenwater die tegenwoordig regelmatig naar beneden komt. Tenminste als er niet alleen steen in ligt. Suze Peters, woonachtig in Moordrecht, is sinds 2002 zelfstandig tuinontwerpster. Zij heeft het afgelopen jaren landelijke bekendheid verworven met haar Onkruidboek en Plaagdierboek, haar online onkruidcursus, haar onkruidspreekuur en diverse interviews in lokale en landelijke bladen. “Veel mensen kiezen voor veel steen in hun tuin vanwege het onderhoud. Maar een beplante tuin vergt helemaal niet veel onderhoud,” benadrukt Suze.

“Wil je niet te veel aan je tuin doen, zorg dan voor bodembedekkers. Het onkruid krijgt geen kans om te groeien en de bloemen van de bodembedekkers zijn een lust voor het oog. Laat afgevallen blad gewoon liggen. Dat is een mooi plekje voor de natuurlijke vijanden van plaagdieren om te schuilen en als het verteerd is het voeding voor de bodem. Zorg voor een natuurlijk evenwicht in de tuin. Je helpt hierdoor niet alleen het milieu, je tuin heeft daardoor weinig onderhoud nodig.”

Gif

Tuincentra liggen vol met diverse giftige bestrijdingsmiddelen. Niet gebruiken, nergens voor nodig, vindt Suze. “Als je deze middelen gebruikt, raakt het evenwicht in de tuin zoek. Uit onderzoek blijkt dat er in tuinen veel gif gebruikt wordt. Bij een onderzoek naar dode koolmeeskuikens, vonden ze  wel 36 verschillende gifstoffen. Deze gifstoffen zijn afkomstig uit de omgeving en worden door  de koolmezen in de vorm van nestmateriaal en voeding verzameld. Eigenlijk ben je door het gebruik van gif, je eigen leefwereld aan het vergiftigen. Het is beter om ervoor te zorgen dat de natuur voor ons werkt en niet tegen ons.”

Evenwicht

Door chemische middelen te gebruiken zijn de plaagdieren, zoals bladluis, muizen, spinnen en slakken even weg. Ze vermeerderen zich echter snel. Laat de natuur gewoon zijn gang gaan. Dan komen de natuurlijke vijanden vanzelf helpen en ontstaat er een prachtig evenwicht in jouw tuin..” Bladluis bijvoorbeeld is voedsel jonge vogels, larven en lieveheersbeestjes.

Belangrijk voor de biodiversiteit

Suze wil zoveel mogelijk kennis verspreiden. Dat doet ze door het schrijven van boeken, (online) spreken bij bijeenkomsten en met haar online basiscursus Onkruid. “De natuur in al zijn facetten wordt door veel mensen als lastig ervaren. Maar al die beestjes en het onkruid zijn heel belangrijk voor de biodiversiteit in onze leefomgeving en als je ze leert kennen dan krijg je vanzelf meer respect voor ze.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Suze Peters? Beluister dan onze podcast nummer 2 over groene tuinen en het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen op onze Spotify of kijk op haar website: www.tuinschool.online. Vraag een gratis zoekkaart met veelvoorkomende onkruiden aan en leer wat u daarmee kunt.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas