Contrast
Groter
Energie & warmte

Zet ‘m op 60!

CV Ketel

Binnen één minuut 60 euro per jaar besparen door uw cv-ketel – uw verwarmingswater, niet uw drinkwater – naar 60 graden te brengen. De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80 graden, maar werken efficiënter op 60 graden en uw huis wordt even warm. Urgenda is een campagne gestart om iedereen op te roepen om op zo’n eenvoudige manier energie te besparen. Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken.

Standaard staan cv-ketels vaak op 80 of 90 graden aanvoertemperatuur voor de verwarming (het water wat naar de radiatoren, convectors of vloerverwarming aangevoerd wordt). Daardoor zijn ze minder zuinig dan ze kunnen zijn. Door de aanvoertemperatuur van de verwarming te verlagen tot 60 graden halen moderne ketels een hoger rendement en bespaar je energie en gas, en dus kosten!

Let op: de temperatuur van de tapwaterproductie van de cv-ketel mag officieel niet lager dan 60 graden. Bij een tapwatertemperatuur van lager dan 60 graden loopt u meer kans op een besmetting met de legionellabacterie.

De temperatuur van de verwarming en van het tapwater zijn altijd apart in te stellen. Dus als u alleen de aanvoertemperatuur van de verwarming verlaagd, heeft dat geen invloed op de temperatuur van het tapwater en brengt dus ook geen veiligheidsrisico’s met zich mee.

Het verlagen van de aanvoertemperatuur heeft meer voordelen dan alleen het verlagen van het gasverbruik en daarmee lagere kosten: uw huis is comfortabeler, omdat de kamertemperatuur constant blijft en er minder snel droge lucht wordt gevormd. Het is misschien wel nodig om de klokthermostaat iets anders in te stellen (in de ochtend iets vroeger de verwarming aan), omdat het met een lagere aanvoertemperatuur iets langer duurt voordat de woning op temperatuur is.

Deze tip werkt ook voor stadsverwarming. Op de website van de Consumentenbond staat ook een duidelijke uitleg over het verlagen van de aanvoertemperatuur van de cv-ketel. Of kijk voor meer informatie op www.Zetmop60.nl

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas