Contrast
Groter
Natuur en milieu

Verkoeling in eigen tuin

Een regenwatervijver in een achtertuin

Afgelopen jaren is het aantal tropische dagen in Nederland sterk toegenomen. Voor de een is dat een zegen en voor de ander een vloek. Eindelijk weer ‘s avonds buiten eten en in het weekend genieten van de zon. Wordt het teveel en ben je op zoek naar verkoeling, maak dan van jouw tuin een fijne groene plek.

In bebouwd gebied heb je te maken met veel wegen en gebouwen, minder groen en water en minder wind. Hierdoor blijft de warmte langer hangen tussen de huizen. Dit komt omdat stenen warmte absorberen. De gevoelstemperatuur ligt daardoor vaak hoger dan de werkelijke temperatuur. Verkeer en activiteiten maken het vaak nog een graadje erger.

Stichting Steenbreek heeft tips hoe je kunt zorgen voor verkoeling in de tuin.

  • Haal overbodige stenen uit de tuin en plant bodembedekkers en heesters in de tuin. Borders met vaste planten en een gazon nemen de warmte veel minder op en laten deze ook makkelijker los. En wanneer een flinke onweersbui losbarst, dan kan het regenwater ook nog eens beter de bodem in. Dat scheelt weer wateroverlast.
  • Voor iedere tuin is wel een geschikte, kleinere boom te vinden. In de zomer is het prettig vertoeven in de koele schaduw van een boom, ook voor veel soorten vogels.
  • Neem een groene gevel en/of een groen dak. Het houdt de warmte buiten, koelt de lucht en neemt overtallig regenwater op.
  • Maak van je schutting een groene erfafscheiding. Weer een stukje verkoeling en het zorgt voor veel leven in de tuin: met schuilplaatsen en voedsel voor allerlei vogels, insecten en kleine zoogdieren.
  • Leg een watertuin aan. Het zorgt dat het regenwater ergens heen kan en bewegend water verkoelt. In ondiep water kunnen vogels drinken en baden. Daar knappen ze weer van op.
  • Gebruik bij voorkeur geen airco, want deze zorgt voor nog meer hitte in de straat.

Op deze manier kun je in eigen tuin genieten van een koele plek in de zomer en je vergroot de leefomgeving van veel soorten vogels, insecten en ander dieren.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas