Contrast
Groter
Energie & warmte

Van het aardgas af, waarom?

Foto van wethouder Jan Verbeek

Jan Verbeek, wethouder duurzaamheid en klimaatadaptatie in de gemeente Zuidplas, is er stellig over: “Het verduurzamen van je woning is voor iedereen belangrijk. Het kost wel tijd en geld. Dat kan geen verrassing zijn. We gaan ook helemaal niet van de ene op de andere dag van het aardgas af en voor veel maatregelen hebben we nog tijd. We doen dit stap voor stap. Wil je overstappen op vloerverwarming omdat dat comfortabeler is, neem dan meteen vloerisolatie mee. Dat levert uiteindelijk veel lagere energielasten op. En ja, vooraf isoleren kost wel geld. Het moet haalbaar en betaalbaar zijn. De landelijke overheid zal over die haalbaarheid en met name de betaalbaarheid  duidelijkheid moeten geven.” Jan Verbeek reageert hiermee op het onderzoek van het Planbureau van de Leefomgeving, dat concludeert dat duurzaam investeren in de eigen woning in een aantal gevallen (nog) niet rendabel is.

Maar we hoeven het niet alleen te doen. De overheid helpt inwoners om hun woningen te verduurzamen. De provincie en het Rijk stellen subsidies beschikbaar. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van zonnepanelen of het isoleren van de woning. Veel hypotheekverstrekkers hanteren een lager rentetarief voor huizen die verduurzaamd zijn of verduurzaamd worden. Gemeente Zuidplas heeft de duurzaamheidslening. Voor een advies op maat om uw woning te verduurzamen heeft gemeente Zuidplas bij het Duurzaam Bouwloket telefonische consulten ingekocht zodat onze inwoners gratis informatie kunnen krijgen en de juiste stappen kunnen zetten.

“We weten dat de overstap naar aardgasvrij wonen veel van onze inwoners vraagt. Bij dat proces willen wij hen zoveel mogelijk begeleiden. Wij leggen het pad rustig en zorgvuldig af. Nogmaals, voorop staat dat het haalbaar en betaalbaar is. Het Rijk zal hier duidelijkheid over moeten geven,” benadrukt de wethouder.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas