Contrast
Groter
Energie & warmte

Passie voor duurzaam

Rien Maaskant heeft een passie voor duurzaam. Hij is lid van het Duurzaamheidsplatform en heeft zijn woning uit 1906 verduurzaamd. Van vloer tot dak. “Mijn vrouw Engelina en ik kochten ons huis in 1994. De bouwkundige staat was matig. Aannemers adviseerden ons om het met de grond gelijk te maken en een nieuw huis te bouwen. Het karakter van het huis beviel ons echter te goed. Wij besloten het huis te renoveren en te verduurzamen.”

Het gemetselde fundering werd vernieuwd, de vloer ging er deels uit, op de verdieping werden alle wanden gesloopt en zelfs het dak kon niet blijven liggen. En alles wat werd teruggebracht werd direct voorzien van isolatiemateriaal. Voor de authentieke ramen met glas-in-lood werden voorzetramen geplaatst. “De ramen waren schitterend. Die wilden we behouden. In 1994 hebben materialen met de hoogste isolatiewaarden toegepast. De isolatiewaarden van de huidige nieuwbouw huizen zijn tot 1,5x hoger dan bij ons. Ondanks dat het volgens de nieuwe maatstaven niet optimaal is geïsoleerd, scheelt nu al heel veel in stookkosten. Een gemiddeld vrijstaand huis verbruikt per jaar 3050 kWh elektriciteit en wij 400 kWh. Dat is ook gedeeltelijk te danken aan onze zonnepanelen en zonneboiler. Maar zoveel kan goede isolatie dus schelen. Ook ons aardgasverbruik is stukken minder. Een gemiddeld huis verbruikt 2050 m3 op jaarbasis, wij 1550 m3. Dat is echt een forse besparing. Dat merken wij maandelijks in onze portemonnee.”

Meer comfort in huis

“Ik ben een echte koukleum,” vertelt Engelina “Isoleren doe je niet alleen voor een lagere energienota, maar ook voor meer comfort.” Het voelt zoveel comfortabeler.” Na de verhuizing plaatste Rien 10 zonnepanelen en een zonneboiler. “De zonneboiler verwarmt ons water. En de zonnepanelen zorgen voor de elektriciteit. We hebben onze oude lampen vervangen door spaar- en ledlampen.”

Uitdaging

Behalve het huis hebben zij ook de tuin aangepakt. “Er staat een grote kastanjeboom die zomers voor heel wat koelte zorgt. Om het regenwater op te vangen hebben we 2 regentonnen en een grote vijver om onze tuin in de zomer te besproeien. We hebben verschillende terrassen in de tuin maar het overgrote deel (85%) is groen. Hier staan planten, bomen, gazon en fruit en er is een groentetuin. Op een gegeven moment wordt het gewoon een uitdaging om zoveel mogelijk te besparen en duurzaam te leven. Een aantal jaren geleden hebben we meegedaan aan de campagne 100-100-100, waar 100 mensen 100 dagen lang 100 kg restafval bespaart. Dat laatste is niet gelukt, omdat we al heel bewust met afval omgingen. We kopen redelijk bewust en scheiden veel. We zetten 2x per jaar onze restafval container van 120 liter (totaal ca. 50 kg) aan de straat. Meer restafval hebben we niet. Door goed te scheiden, houd je weinig over. Plastic en blikken verpakkingen naar de PMD-bak, papier naar de papierbak, voor het gft hebben wij in de tuin een composthoop en grof vuil brengen wij naar het afvalbrenstation. Het lijkt veel werk, maar op een gegeven moment is het een levensstijl geworden.”

Nog meer plannen

Nog steeds zijn Rien en Engelina niet klaar. “We moeten helemaal van het aardgas af. Dat betekent elektrisch koken. Die stap zetten wij als de keuken wordt vernieuwd. En eigenlijk zouden wij vloerverwarming willen, maar dan moet de houten vloer er helemaal uit. Dat bewaren wij maar voor het laatst,” besluit Rien.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas