Contrast
Groter
Natuur en milieuEnergie & warmteCirculaire economieWater, droogte & hitte

“Kinderklimaattop Zuidplas was TOP”

Meer dan 100 kinderen van 4 basisscholen kwamen gisteren bij elkaar tijdens de Kinderklimaattop Zuidplas. Zij presenteerden hun ideeën over hoe zij energie kunnen besparen op school. Hoewel de jury het een moeilijke beslissing vond, werd uiteindelijk toch de winnende school uitgekozen: Basisschool De Nessevliet.

Een vierkoppige jury, bestaande uit Vienne Zwarteveld (kinderburgemeester), Rob van Rijsbergen (bestuurder Duurzaamheidsplatform), Jan Verbeek (wethouder Duurzaamheid) en programmamanager Fabienne Bosschieter bogen zich over de ideeën. Zij waren het er unaniem over eens dat alle scholen geweldige ideeën hadden, waarvan sommige best gemakkelijk te realiseren zijn. Bijvoorbeeld lampen vervangen door ledverlichting of alle lichten uitdoen in kamers waar niemand is, zoals de aula of lerarenkamers.

Winnaar

Maar het idee van De Nessevliet sprong er toch bovenuit, vooral omdat het innovatief is. De kinderen stelden voor om in de hal van de school of op het schoolplein een energyfloor te plaatsen, zodat energie wordt opgewekt door de alle kinderen die over de vloer lopen, springen of dansen. De kinderen van de winnende school kregen allen een mooi boek.

Jan Verbeek: “De keus was moeilijk. Iedere klas heeft zijn idee goed uitgelegd. Het zijn geweldige ideeën die we hebben gehoord. Maar er kan er maar eentje winnen. Na rijp beraad vond de jury dat we iets met de energyfloor moeten doen. Het is van deze tijd en een bijzondere manier om energie op te wekken. Wij onderzoeken of het mogelijk is om een Energyfloor in of buiten de school te plaatsen.” Terugkijkend vindt de wethouder: “Deze eerste kinderklimaattop was TOP. We hebben heel veel ideeën opgehaald. Begin volgend jaar buigen de eerste twee klassen van de middelbare scholen zich over dit vraagstuk. Hun oplossingen worden gepresenteerd tijdens de Young Climate Conference in het voorjaar 2020.” Op onze facebook pagina vindt u de foto’s die gemaakt zijn tijdens deze Kinderklimaattop.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas