Contrast
Groter
Natuur en milieuEnergie & warmteCirculaire economieWater, droogte & hitte

Drie Duurzame Dagen

Van 10 tot en met 12 oktober stond het gemeentehuis in het teken van Duurzaamheid. Er werden lezingen gehouden over het isoleren van woningen, de kansen van de circulaire economie en over wat de klimaatveranderingen en energietransitie voor Zuidplas betekenen. De zaterdag stond vooral in het teken van kinderen.

Het begon allemaal al in de ochtend. Burgemeester en wethouders gingen langs alle basisscholen en vertelden daar het verhaal over Sem en Saar, die positieve energie geven. Daarna gingen zij met de kinderen in gesprek over duurzaamheid in de eigen omgeving.

Lancering website

De drie dagen startten met de lancering van duurzaamzuidplas.nl. Een website vol inspiratie om huis en tuin duurzaam te maken. Neem ook een kijkje! De hal van het gemeentehuis was tijdens de drie dagen veranderd in een informatiemarkt met onder andere tafels van het Duurzaam Bouwloket, Fair Trade, Repair Café, Beleef Zuidplas en het Duurzaamheidsplatform. De Vitaminefiets had een eigen kraam waarin hun producten stonden uitgesteld. De dag werd afgesloten met een lezing van het Duurzaam Bouwloket over het isoleren van de woningen.

Clusterbuien en circulair

De tweede dag waren er lezingen over de huidige clusterbuien en wat het overtollige water voor Zuidplas betekent. Voor ondernemers was er eind van de middag een lezing over de kansen van de circulaire economie. En op de laatste dag vertelde onze collega Selcuk Akinci wat de energietransitie betekent voor de inwoner.

Slot

De drie dagen werden vooral luidruchtig afgesloten met twee optredens van de zingende vuilnismannen. De aanwezigen konden hun energie kwijt op de Energyfloor waar zij met de opgewekte energie een foto konden maken. Voor de allerkleinsten was er het poppentheater met het verhaal over een zaadje dat een boom wilde worden.

Winnaars

Er was ook van alles te winnen met het oplossen van een rebus, het delen van energiemaatregelen in het eigen huis, het opgeven voor de nieuwsbrief en de wens hoe je zelf Zuidplas duurzamer kunt maken. De prijswinnaars zijn:

  • Mevrouw van Herweynen nam namens de VvE Eureka een cheque ter waarde van € 1000,- in ontvangst voor haar duurzame idee. Zij wil samen met de VvE een groen dak op het balkon aanleggen en de oprit naar het appartementencomplex vergroenen.
  • Martijn van den Hoef ontvangt een mooie lamp gemaakt van PET-flessen.
  • Sabrina van Geenen mag gratis een dagje rijden in een elektrische SMART van Van Mossel.
  • 1 m2 tuintjes zijn gewonnen door N.M. van de Wetering, Gijs Verdonk, Gerard van Heijningen en Jos Dielhof.

We kijken terug op een geslaagd evenement. Er zijn ook veel foto’s gemaakt. Ze zijn te vinden op Facebook in het fotoalbum Drie Duurzame Dagen. Of bekijk onderstaand filmpje!

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas