Contrast
Groter
Circulaire economie

De Montessorischool en de Gideonschool winnen de Jeugdklimaattop 2021!

Donderdag 14 oktober was de finale van de Jeugdklimaattop van de gemeente bij Dorpshuis Swanla. Het thema van de top was “Zero waste: hoe doe je dat?”. De winnaars van de brugklassen van het Thorbecke College en leerlingen van de basisscholen de Wingerd, de Montessorischool en de Gideonschool verdedigden hun ideeën om stappen te zetten om met minder afval te gaan leven. En dat deden ze met groot enthousiasme!

Feestje vol duurzame ideeën!

De finale was een feest met hele mooie ideeën om te gaan leven met minder afval! .

Wethouder Jan Verbeek: “ Het belangrijkste van deze ochtend is dat jullie allemaal op jullie eigen manier met ZERO Waste en duurzaamheid bezig zijn geweest. Ik heb hele mooie challenges gezien! De Wingerd dacht er bijvoorbeeld speciaal aan een goed doel te voegen en pakjes te doneren aan de voedselbank. Op het Thorbeckecollege kwamen hele mooie challenges om andere leerlingen te stimuleren minder afval te kopen en zelf broodtrommels en bekers mee te nemen in plaats van verpakte lunch, of snoep. Maar ook een wedstrijd om zoveel mogelijk zwerfafval te rapen. Jullie hebben vanuit de brugklas een hele belangrijke rol om jullie ideeën mee te nemen in de rest van de school!”

Twee ideeën konden winnen. Naast een juryprijs gekozen door Kinderburgemeester Faris El Achrafi, Wethouder Jan Verbeek en Fabienne Bosschieter van de gemeente, kozen de leerlingen zelf ook een publiekswinnaar.

Juryprijs voor Levy, Sahra, Yfke, Louisa en Sophia van de Montessorischool    

De Montessorischool is de winnaar van de Juryprijs. Levy, Yfke, Louisa en Sophia kregen de prijs onder andere voor de goede presentatie en toelichting voor hun idee.  “In ieder geval elke keer als je buiten bent 5 stuks afval opruimen, je afval recyclen door er iets nieuws van te maken en alleen maar herbruikbare bekers gebruiken en geen wegwerpbekers.

Publieksprijs voor Quinty, Iris, Lotte en Sophie van de Gideonschool!

De bingo-kaart om te leven met minder afval won overtuigend de publieksprijs.Quinty, Iris, Lotte en Sophie van de Gideonschool bedachten om in een week samen met je klas, of in een groepje bingo te spelen met duurzame tips. Bijvoorbeeld het repareren van je spijkerbroek, of een ander kledingstuk, een dag een herbruikbare fles gebruiken of een dag geen mobiel, laptop of tv aan.

Wethouder Jan Verbeek en kinderburgemeester Faris El Achrafi reikten samen de prijzen uit. De beide groepjes winnen een geldbedrag van €500,00 voor de uitvoering van hun duurzame ideeën en voor de Jurywinnaar was er ook een workshop voor de hele klas van “Van Pet naar Pret”.

Wethouder Jan Verbeek: “ Ik wens jullie heel veel succes met het uitwerken van de challenges. Als jullie idee verder uitgewerkt is komt de jury langs om te kijken! Laat het ons weten!”

Lees hier het artikel over de Klimaattoppen dat is verschenen in Hart van Holland.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas