Contrast
Groter
Energie & warmte

“De waarde van een comfortabel gebouw is niet uit te drukken in geld”

Duurzaamheid en Klimaatadaptatie zijn speerpunten in het beleid van gemeente Zuidplas. We nodigen iedereen uit om samen met ons duurzaam te doen. Maar wat doet de gemeente dan precies aan duurzaamheid? Hoe duurzaam is ons beleid? Deze vraag stelden we aan een aantal medewerkers van gemeente Zuidplas. Aan het woord is Cees Beukers, beleidsadviseur Vastgoed.

“Als we het hebben over gemeentelijk vastgoed gaat het onder andere om bibliotheek, gymzalen en multifunctionele sportaccommodaties”, legt Cees Beukers uit. “In totaal hebben we verspreid over de gemeente 50 vastgoedobjecten.” Jaarlijks wordt een lijst samengesteld welke werkzaamheden aan het vastgoed moet gebeuren. “Daarin speelt geld een belangrijke rol. Eerder is al bepaald dat wij werkzaamheden richten op kwaliteitsniveau 3. Dat wil zeggen: we gaan niet voor het allerhoogste, maar ok niet voor slechte kwaliteit. Laten we zeggen dat we voor een 7 gaan in het beheren en onderhouden van ons vastgoed.”

Stap voor stap

De gemeentelijk gebouwen worden allemaal, als er verbouw of vernieuwing nodig is, verduurzaamd. “Dat gaat niet allemaal in één keer. Ook wij doen dat stap voor stap. Als er een nieuw dak nodig is, dat plaatsen wij daar behalve goede dakisolatie ook zonnepanelen op, in samenwerking met Zon-op-Zuidplas. Deze organisatie zorgt ervoor dat mensen die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen leggen toch kunnen profiteren van de zonne-energie via de postcoderoosregeling. Als er in de gebouwen zaken moeten worden vervangen, bij bijvoorbeeld groot onderhoud, kijken wij altijd naar duurzame alternatieven. Bijvoorbeeld ledverlichting in de gebouwen en duurzame installaties. We proberen zoveel mogelijk te doen voor minder geld. Op een geven moment wordt het zelfs een sport om te kijken hoe je zonder kwaliteitsverlies toch zoveel mogelijk kunt besparen.”

“Ook bij het nieuwe afvalbrengstation die op de planning staat, kijken we hoe we dat zo duurzaam mogelijk kunnen uitvoeren. Het nieuwe gemeentehuis is ook een mooi voorbeeld van duurzame bouw. We hebben zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen. En we gebruiken niet meer energie dan we zelf opwekken. Wat ik heel belangrijk vind”, besluit Beukers, “is dat we niet alle winst in geld moeten willen uitdrukken. Een duurzaam gebouw is een comfortabel gebouw, zonder tochtige en vochtige plaatsen. Daardoor is het ook beter voor de gezondheid. Dat is niet uit te drukken in geld. Ik vind het een mooie zoektocht om te proberen duurzaamheid in een andere eenheid uit te drukken dan in geld.”

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas