Contrast
Groter
Energie & warmte

8 handige bespaartips

De winter is in volle gang en dat betekent dat we meer energie gaan gebruiken om de temperatuur in het huis aangenaam te houden. De huidige hoge energieprijzen maken het nu extra van belang om te besparen. We snappen het als u aan uw portemonnee wilt denken, maar ook niet in de kou wilt zitten. Daarom staan hieronder acht handige bespaartips, waarmee u kunt zorgen dat u deze winter energie kunt besparen. Dit kan namelijk al op een aantal eenvoudige manieren.

Tip 1: Houd de deuren dicht

Verwarm alleen kamers waar u bent en laat in de rest van het huis de verwarming uit. Houd de deuren in huis dicht, zodat de warmte niet uit de kamer ontsnapt. Vooral bij de deur naar de gang is dit belangrijk: warme lucht gaat via het trapgat makkelijk naar boven en dan moet de verwarming in de woonkamer harder werken

Tip 2: Zet de thermostaat minimaal een graad lager

Zet de thermostaat standaard één graad lager. Ga voor 19℃, in plaats van voor 20℃. Elk graadje lager zorgt voor een besparing van 6 à 7% in het gasverbruik. Trek een dikke trui aan en wen aan die iets lagere temperatuur. Het scheelt veel. En hoe hoger de gasprijs die u betaalt, hoe meer u bespaart als u die kubieke meters gas niet gebruikt.

Tip 3: Stel de temperatuur van cv-ketel lager in

De meeste cv-ketels staan nog te hoog ingesteld. Meestal kan de temperatuur voor de boiler anders ingesteld worden dan de cv. De boiler kan op 60℃, de cv kan waarschijnlijk nog iets lager (per woning afhankelijk van de temperatuur waarop u het huis warm gestookt krijgt). Begin eens bij 50℃ en kijk of u de woning zo nog voldoende warm krijgt.

Tip 4: Laat de cv-installatie waterzijdig inregelen

De enige tip uit het lijstje waarbij wellicht een installateur moet worden ingeschakeld (maar bent u handig, dan lukt het misschien ook zelf): het waterzijdig inregelen van de cv. Met een goed ingestelde cv-installatie valt veel te winnen. Zowel in comfort als in een flink lager energieverbruik. Het waterzijdig inregelen kunt u bij de aanschaf van een nieuwe ketel laten doen, maar ook achteraf. Het kan uw energiegebruik met 5% tot soms wel 15% verlagen. Zet u nu de thermostaat in de woonkamer extra hoog om uw werkkamer te verwarmen? Dan is de besparing met waterzijdig inregelen het grootst.

Tip 5: Trek de gordijnen op het juiste moment dicht

Het mag misschien herfst of zelfs winter zijn, de zon schijnt nog steeds regelmatig. Zorg er dus voor dat de gordijnen op de zonkant van uw huis overdag open staan. Zo kunnen de warme zonnestralen uw huis binnen dringen en zorgen voor wat extra warmte. En doe ze ook weer zo vroeg mogelijk dicht. Hoewel dubbelglas veel kou in huis tegenhoudt, geven gordijnen een extra beschermlaag. Dit zorgt ervoor dat u de warmte binnen houdt en de kou lekker buiten blijft. Let er daarbij op dat de gordijnen niet voor de radiator hangen; dit houdt de warmte tegen.

Tip 6: Plaats radiatorfolie en tochtstrips

Makkelijk te installeren en goedkoop: plak radiatorfolie achter uw radiator. Dit kaatst de warmte terug naar binnen. Breng ook tochtstrips aan bij buitendeuren die tocht doorlaten. Dit kan u zelfs ook binnen toepassen als u de deuren goed dichthoudt

Tip 7: Leg een kleedje op de vloer

Een kleedje op de vloer kleedt uw kamer letterlijk en figuurlijk aan. Het zorgt net als kaarsen voor een warme sfeer en voelt ook nog eens warm aan uw voeten. Bovendien zorgt een kleed ervoor dat de warmte in de kamer niet door de vloer verloren gaat.

Tip 8: Belangrijk: blijf ventileren

Alle bovenstaande tips hebben als functie om zoveel mogelijk warmte binnen te houden, maar ook al wilt u zoveel mogelijk besparen: zorg ervoor dat u altijd blijft ventileren. Ventileren kost wat energie, maar is noodzakelijk voor gezonde lucht in huis. Houd de ventilatieroosters dus open en/of raampjes op een kier.

Let op:

  • Maak naden en kieren in huis wel dicht, zodat u geen onnodige warmte verliest.
  • Luchten (even de ramen opengooien) is géén ventileren. Ventileren moet u het liefst 24 uur per dag doen.
  • Er zijn manieren om het warmteverlies te beperken, bijvoorbeeld met slimme roosters.
Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas