Contrast
Groter
Circulaire economie

Duurzaam Zuidplas!

Zo min mogelijk weggooien en zoveel mogelijk hergebruiken. Dat is de basis van de circulaire economie. Van maandag 3 tot en met vrijdag 7 februari 2020 vindt de landelijke Week van de Circulaire Economie plaats. Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn. Een flinke ambitie, waaraan ook gemeente Zuidplas bijdraagt. Ook u kunt uw bijdrage leveren. Iedere reis begint immers met de eerste stap. Doet u mee?

Wat kun u zelf doen om bij te dragen aan een circulair Zuidplas?

  1. Deel uw spullen: Kijk als u een klopboormachine (of ander groot gereedschap) nodig hebt eerst eens op Peerby of vraag of iemand in de buurt er eentje te leen heeft. Of vraag eens rond in de buurt of je hem van iemand kunt lenen voordat u er eentje aanschaft die u vervolgens nauwelijks gebruikt. Veel bouwmarkten verhuren ook gereedschap.
  2. Staat uw auto vaak ongebruikt voor de deur? Deel uw auto met de buurt. Of schaf een deelauto aan met de buurt. Dit kan bijvoorbeeld op Snappcar of MyWheels. Of deel een auto met GreenWheels.
  3. Drink water uit een hervulbare waterfles: plastic wegwerpflesjes zijn slecht voor het milieu. Drink daarom kraanwater uit een hervulbare waterfles.
  4. Gooi kapotte spullen niet weg, maar repareer ze. Is de blender stuk? Gooi deze niet meteen weg, maar kijk of deze gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld bij het Repair Café. Is het apparaat niet meer te repareren? Breng het naar een afvalbrengstation in Nieuwerkerk of Zevenhuizen en laat het recyclen.
  5. Geef spullen een tweede leven: Heeft uw spullen die nog prima meekunnen of heeft u behoefte aan iets nieuws? Ga naar de Tweedekanswinkel of kijk op Marktplaats of Vinted (voor kleding).
  6. Neem een tas mee bij het boodschappen doen: maak er een gewoonte van om een tas mee te nemen als u naar de winkel of de markt gaat. Tas vergeten? Gebruik het plastic tasje dat u koopt meerdere keren. En gooi het in de pmd-container als het stuk is.
  7. Gooi geen eten weg: nog steeds verdwijnt er veel eten in de prullenbak. Jammer en gemakkelijk te voorkomen! Koop en kook kleine porties en gooi restjes niet weg. Vaak zijn daar nog hele lekkere dingen van te maken. Kijk voor inspiratie op voedingscentrum.nl. Toch wat over? Scheid het dan als gft-afval of maak er compost van.
  8. Bent u toe aan een nieuwe garderobe en heeft u ook wel een aantal kledingstukken die u niet meer draagt? Organiseer een kledingruilfeestje. Op ‘de wereld van morgen’ vindt u tips voor het organiseren. En hetzelfde kunt u natuurlijk doen met speelgoed, boeken en nog veel meer.
Duurzaam zuidplas
© Copyright 2024 Duurzaam Zuidplas