Contrast
Groter
Energie & warmte

Subsidie Klimaatadaptatie Zuidplas

Per 1 mei 2021 kunnen inwoners van Zuidplas een subsidie Klimaatadaptatie aanvragen voor de aanleg van groene of blauwe (wateropvang op dak) daken en het ontstenen en vergroenen van de tuin. De kans op overlast en schade door hevige neerslag, droogte, hitte en/of overstromingen neemt steeds meer toe. De noodzaak om de leefomgeving aan te passen aan het veranderende klimaat wordt daardoor steeds dringender. Met deze subsidie wil Zuidplas haar inwoners stimuleren om zich voor te bereiden op de komende klimaatveranderingen.


“We bieden de subsidie Klimaatadaptatie aan, omdat we alleen samen Zuidplas beter bestand kunnen maken tegen de steeds vaker voorkomende hoosbuien en langdurige droge en hete periodes. Ik hoop dan ook dat wij veel aanvragen hiervoor binnen krijgen,” aldus Jan Willem Schuurman, wethouder Beheer openbare ruimte.

Voordelen groen en blauw dak

Groene daken bieden veel voordelen. Een groen dak helpt bij het vasthouden van regenwater, zorgt voor vergroening van de stad, voor verkoeling in de zomer en draagt bij aan een betere luchtkwaliteit.

De temperatuur op een dak zonder groen kan oplopen tot 85 graden. De temperatuur op een dak mét groen wordt maximaal rond de 35 graden. Een groen dak is ook een goede ondergrond voor zonnepanelen. Groene daken hebben een verkoelend effect waardoor zonnepanelen tot wel 8% extra rendement kunnen opleveren. Blauwe daken zorgen voor de eerste opvang van het regenwater en geven dat op een later tijdstip af. Hierdoor ontstaat minder wateroverlast op straat en minder waterschade aan gebouwen. Tot slot zorgt meer groen, ook in de tuin, voor een aantrekkelijkere woonomgeving met meer biodiversiteit.

Hoogte subsidie

De subsidie wordt verstrekt per adres. Dit betekent dat er per adres één keer een subsidie kan worden toegekend waarbij de 3 verschillende maatregelen gecombineerd kunnen worden. Per gecombineerde aanvraag per adres kunt u minimaal €150 euro en maximaal €1500 euro aanvragen. Er is maximaal € 100.000,- beschikbaar. Als dit bedrag is bereikt, kan geen subsidie meer worden verstrekt. De subsidie bedraagt maximaal de hoogte van de daadwerkelijke kosten van de uitgevoerde maatregelen. Dat betekent dat u nooit meer subsidie kunt ontvangen dan het geld dat u heeft uitgegeven aan de maatregelen.

Binnen 6 weken nadat wij u aanvraag hebben ontvangen, krijgt u schriftelijk bericht van ons. Let op: De werkzaamheden moeten binnen 20 weken na datum van de toekenning van de subsidie afgerond zijn. Als dat niet het geval is, vervalt de subsidie.

Bekijk de subsidie klimaat en ruimte hier.

Duurzaam zuidplas
© Copyright 2023 Duurzaam Zuidplas