Contrast
Groter

In gesprek met…

Martijn van den Hoef

De komende tijd deelt Martijn van den Hoef, een van onze ambassadeurs, tips om de energiekosten te verlagen zonder grote ingrepen.

Martijn heeft zelf ook al veel in zijn woning verduurzaamd en laat dat graag zien!

Deel 1: Lage temperatuur verwarming

Dit keer tips over het gebruik van de verwarming. Met een kleine aanpassing kunt u al veel kosten besparen. Martijn: “Van het gas af en verduurzamen klinkt soms ver weg en kostbaar, maar dit hoeft het niet te zijn. Er zijn kleine stappen die iedereen kan nemen en die niks kosten. Deze kunnen wel een groot effect hebben op de portemonnee. Een van deze opties is kijken of uw woning klaar is voor lage temperatuur verwarming. Dit klinkt misschien al complex. Maar wat betekent het? Wat kunt u hierbij zelf doen?

Eerste besparing
Op dit moment worden de meeste woningen verwarmd met een gas gestookte cv-ketel en radiatoren. Het water uit de cv-ketel heeft een temperatuur van circa 70-90 graden Celsius. Het water wordt rondgepompt in uw woning en daardoor worden de radiatoren warm.

Een moderne HR-cv ketel (van circa 15 jaar oud of jonger) heeft vanaf de fabriek zijn cv-watertemperatuur erg hoog afgesteld staan. Zodat in elke woning alles gelijk werkt. Maar niet elke woning is hetzelfde. Als de watertemperatuur van een HR-cv ketel te hoog staat afgesteld, werkt de cv-ketel niet optimaal en verbruikt deze meer gas dan de bedoeling is. Mijn tip zou dan ook zijn om uw ketel goed af te stellen!

Klaar voor de toekomst
Door de temperatuur langzaam te verlagen kunt u dus gas besparen. En u kunt dan direct checken of uw woning klaar is voor de toekomst. Bij een midden temperatuur stadsverwarming of warmtepomp zal het water voor de radiatoren namelijk nooit meer zo warm worden. Dit zal niet boven de 50-55 graden uitkomen. Door nu al te testen, weet u dus of uw huidige isolatie en radiatoren klaar zijn voor de toekomst.

Ga naar www.hoegasvrijbenjij.nl en zoek de instructie voor uw cv-ketel. Onthoud hierbij goed op welke waarde de ketel stond. Volg de instructies en ervaar het verschil. U zult merken dat uw woning gelijkmatiger warm wordt en meteen bespaart. Probeer dit in een koude periode en kijk of u het warm genoeg krijgt. Als dit niet lukt, kunt u altijd de waarde iets verhogen zodat het voor u prettig voelt.

Als u met deze verlaagde temperatuur uw huis lekker warm houdt, weet u in ieder geval één ding zeker: u heeft de eerste stap gezet in verduurzaming.”


Duurzaam zuidplas
© Copyright 2022 Duurzaam Zuidplas