In gesprek met…
Martijn van den Hoef

De komende tijd deelt Martijn van den Hoef, een van onze ambassadeurs, tips om de energiekosten te verlagen zonder grote ingrepen.
Martijn heeft zelf ook al veel in zijn woning verduurzaamd en laat dat graag zien!
Deel 2: Stap voor stap verduurzamen
In dit artikel vertelt Martijn hoe u kosten kunt besparen door slim na te denken welke stappen u kunt nemen als er een verbouwing of renovatie op de planning staat. “Door nu alvast (duurzaam) na te denken bij verbouwingen in uw woning, voorkomt u later een hoop extra kosten. En zo bent u stap voor stap door kleine aanpassingen voorbereid op de toekomst.”
“Van het gas af en verduurzamen klinkt soms heel ver weg en heel kostbaar. Vaak worden hiervoor algemene tips gegeven die iedereen al gehoord heeft. Stap bij een nieuwe keuken over op inductie, isoleer de woning, kies HR++ glas, et cetera. Maar er zijn veel meer zaken die minder bekend zijn, maar wel het verschil kunnen maken. Ik raad aan om bij elke keus die u nu maakt, alvast na te denken over de vervolgstappen en welke gevolgen die hebben. Zo kunt u zich stap voor stap voorbereiden op een duurzame toekomst zonder achteraf spijt te hebben van uw keuzes”
Radiatoren vervangen
“Heeft u plannen om uw radiatoren te vervangen voor mooiere exemplaren? Denk dan alvast na over lagere temperatuur radiatoren. Wat betekent dit? Een radiator geeft bij een bepaalde temperatuur (90/70 graden) een bepaalde hoeveelheid warmte af (bijvoorbeeld 1000 watt). Als u de temperatuur echter verlaagt, gaat deze waarde ook flink naar beneden. Zo is dit bijvoorbeeld bij 70/50 graden (70 graden vanaf uw cv-ketel en 50 graden retour) nog maar 600 watt. De kamer heeft wel een bepaalde hoeveelheid watt nodig om goed warm te worden. Door een iets grotere of dikkere radiator te kiezen, bereikt u met deze watertemperatuur wel de juiste temperatuur in huis. Het prijsverschil tussen een ‘gewone’ en een iets grotere of dikkere radiator is bij deze aanschaf beperkt en te overzien. Maar als u er nu niet bij stilstaat, kunt u over enkele jaren de radiatoren misschien weggooien, want ook met radiatoren en een warmtepomp kunt u uw woning prima verwarmen.”
Vloerverwarming
“Bij vloerverwarming is de temperatuur van het water belangrijk. Als u nu voor die keus staat, vraag dan na of de nieuwe vloerverwarming met lage temperaturen kan werken. Door bijvoorbeeld de lussen iets dichter op elkaar te leggen (10 cm in plaats van 15) kan de vloerverwarming de kamer in de toekomst op de juiste temperatuur houden. Dit kunt u laten doen tegen een beperkte meerprijs, maar dit voorkomt wel onmogelijkheden in de toekomst.”
Badkamer
“Bent u van plan uw badkamer te verbouwen of te renoveren? Denk dan na over het warme water. Iedereen vindt een stortdouche heerlijk. Maar als u in de toekomst over moet stappen naar een warmtenet of warmtepomp, is veel warm water minder vanzelfsprekend. U kunt dit een stap voor zijn door te kijken naar een douche-WTW. Dit is een voorziening die de warmte uit uw douchewater teruggeeft aan uw koude water, waardoor u meer warm water beschikbaar heeft. Daarmee kunt u nu al direct energie (gas en elektriciteit) besparen. Achteraf inbouwen is bijna onmogelijk. Maar dit meenemen bij een badkamerrenovatie kost u nu relatief weinig.”
Cv-ruimte/zolder verbouwen
“De overstap van gas naar een andere soort van warmtebron, kost ook in uw huis ruimte. Dit komt omdat warm water niet direct beschikbaar is. Dit in tegenstelling tot een cv-ketel. U heeft dus bijvoorbeeld een boiler nodig met een inhoud van 200 tot 300 liter water. Dus als u van plan bent om uw zolder te verbouwen, houd hier dan rekening mee. Probeer vlak bij uw huidige cv-ketel ruimte te reserveren van 1 m2 voor deze boiler.”
Meterkast/voeding
“Als u van plan bent om binnenkort uw keuken te verbouwen en/of zonnepanelen aan te schaffen, moet de meterkast aangepast worden. Als u dat doet, denk dan alvast aan toekomstige uitbreidingen. Een iets grotere (lege) groepenkast kost slecht een fractie meer, maar in de toekomst voorkomt u hiermee vervanging van de hele meterkast. Als u toch al voedingskabels moet trekken voor uw zonnepanelen op zolder, is het ook raadzaam om hier gelijk ruimte te reserveren voor enkele voedingskabels voor de warmtepomp en/of boiler. Hierdoor hoeft u op een later moment niet nog een keer alles open te (laten) maken voor deze extra kabels.”
Deel 1: Lage temperatuur verwarming
Dit keer tips over het gebruik van de verwarming. Met een kleine aanpassing kunt u al veel kosten besparen. Martijn: “Van het gas af en verduurzamen klinkt soms ver weg en kostbaar, maar dit hoeft het niet te zijn. Er zijn kleine stappen die iedereen kan nemen en die niks kosten. Deze kunnen wel een groot effect hebben op de portemonnee. Een van deze opties is kijken of uw woning klaar is voor lage temperatuur verwarming. Dit klinkt misschien al complex. Maar wat betekent het? Wat kunt u hierbij zelf doen?
Eerste besparing
Op dit moment worden de meeste woningen verwarmd met een gas gestookte cv-ketel en radiatoren. Het water uit de cv-ketel heeft een temperatuur van circa 70-90 graden Celsius. Het water wordt rondgepompt in uw woning en daardoor worden de radiatoren warm.
Een moderne HR-cv ketel (van circa 15 jaar oud of jonger) heeft vanaf de fabriek zijn cv-watertemperatuur erg hoog afgesteld staan. Zodat in elke woning alles gelijk werkt. Maar niet elke woning is hetzelfde. Als de watertemperatuur van een HR-cv ketel te hoog staat afgesteld, werkt de cv-ketel niet optimaal en verbruikt deze meer gas dan de bedoeling is. Mijn tip zou dan ook zijn om uw ketel goed af te stellen!
Klaar voor de toekomst
Door de temperatuur langzaam te verlagen kunt u dus gas besparen. En u kunt dan direct checken of uw woning klaar is voor de toekomst. Bij een midden temperatuur stadsverwarming of warmtepomp zal het water voor de radiatoren namelijk nooit meer zo warm worden. Dit zal niet boven de 50-55 graden uitkomen. Door nu al te testen, weet u dus of uw huidige isolatie en radiatoren klaar zijn voor de toekomst.
Ga naar www.hoegasvrijbenjij.nl en zoek de instructie voor uw cv-ketel. Onthoud hierbij goed op welke waarde de ketel stond. Volg de instructies en ervaar het verschil. U zult merken dat uw woning gelijkmatiger warm wordt en meteen bespaart. Probeer dit in een koude periode en kijk of u het warm genoeg krijgt. Als dit niet lukt, kunt u altijd de waarde iets verhogen zodat het voor u prettig voelt.
Als u met deze verlaagde temperatuur uw huis lekker warm houdt, weet u in ieder geval één ding zeker: u heeft de eerste stap gezet in verduurzaming.”